Gå til hovedindhold

I praktik med fokus på miljøet

Hvad er der egentlig i vores spildevand, og hvordan renser vi det bedst muligt? Det har de seneste fem måneder været fokus for Line Rodenkam Melchiorsen, der som studerende på uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi har været i praktik på Kalundborg Forsyning.

I praktik ved Kalundborg Forsyning

”Det vi laver her på Kalundborg Forsyning gør virkelig en forskel for miljøet, og som praktikant får jeg lov til af få fingrene helt ned i det,” siger Line Rodenkam Melchiorsen, studerende på uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi.

For biotek-studerende Line Rodenkam Melchiorsen har det handlet om miljøet de seneste fem måneder.

Som praktikant på Kalundborg Forsyning har hun arbejdet med, hvordan man blandt andet kan bruge mikroorganismer til biologisk at rense vores spildevand, inden det igen skal ledes ud i naturen.

”Det vi laver her på Kalundborg Forsyning gør virkelig en forskel for miljøet, og som praktikant får jeg lov til af få fingrene helt ned i det,” siger Line Rodenkam Melchiorsen, som vi møder i Kalundborg Forsynings bygninger med udsigt over Kalundborgs store industrihavn.

”Noget af det mest spændende ved praktikken er, at jeg får lov til at arbejde med noget, der sætter et aftryk, og som giver både mening og værdi for forsyningen og samfundet.”

Line Rodenkam Melchiorsens praktik hos Kalundborg Forsyning startede, da hun så deres opslag på sit campus på Absalon i Kalundborg.

Opgaverne på forsyning gik blandt andet ud på, at man skulle lave projektledelse og masser af laboratoriearbejde, samtidig med at man fik meget ansvar.

”Det de beskrev, kunne jeg virkelig se mig selv i, og så havde jeg også allerede snuset til arbejdet med spildevand under et projekt på Absalon, og det synes jeg bare var spændende,” siger Line Rodenkam Melchiorsen.

”Samtidig tiltalte det mig meget, at det er et forholdsvis lille sted. Vi er 90 medarbejdere, så jeg er ikke bare en i mængden. Det betyder, at jeg får lov til at prøve rigtig mange ting. Så jeg sagde ja med det samme, da de tilbød mig en praktikplads.” 

I praktik

Det usikre spildevand

Under praktikken på Kalundborg Forsyning har Line Rodenkam Melchiorsen blandt andet arbejdet med biologisk fosforfjernelse, som både er godt for vores miljø og for økonomien.

Det forklarer hun, mens hun viser rundt ved ”suppen” – de store åbne tanke ved Kalundborg Forsyning, hvori spildevandet renses. Herude har hun blandt andet taget masser af prøver, som hun senere har analyseret inde på forsyningens laboratorium.

”Noget af det spændende ved at arbejde med spildevand er, at jeg jo aldrig helt ved, hvad det indeholder, og det skal jeg analysere mig frem til. Man skal simpelthen være forberedt på det uventede, når man arbejder med spildevand, for man ved aldrig, hvad folk kan finde på at hælde i kloakken.”

Som en del af sin praktik på Kalundborg Forsyning har Line Rodenkam Melchiorsen også været med i forskellige større udviklingsprojekter, og hun har blandt andet været en del af EU-projektet Ultimate om spildevand, der handlede om, hvordan man på forskellige måder kan udnytte spildevandet og gøre det til en ressource.

”Sammen med kollegaer fra Novozymes og Kompetenzzentrum Wasser Berlin, arbejdede jeg med, hvordan man kan lave et joint-control system mellem Kalundborg Forsyning og Novozymes renseanlæg, så man kan hjælpe hinanden i belastede situationer,” forklarer Line Rodenkam Melchiorsen.

”Det kræver, at der opbygges en model af anlæggene baseret på analyser af spildevandsprøver, og her har min opgave blandt andet været at tage en masse prøver, som jeg så har analyseret og bagefter lavet statistisk arbejde på. Det blev i alt til mere end 700 analyser, ”

Forberedt fra Absalon

Uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi på Absalon foregår i internationale rammer, hvor der ofte tales engelsk, og derfor følte Line Rodenkam Melchiorsen sig godt forberedt til samarbejdet med de internationale kollegaer.

”Jeg har i min praktik brugt nærmest alle de fag, jeg havde på Absalon, og alle de kompetencer jeg har fået under uddannelsen. Og så har forsyningen været rigtig gode til at se, hvordan de kunne bruge mig og bygge ovenpå med ny viden.”

”De fem måneder i praktik er gået meget hurtigt. Jeg var træt i starten, men folk har virkelig været gode til at hjælpe, hvis der var brug for det, så det har på intet tidspunkt føltes utrygt, men kun som en god læringsproces.”

Line Rodenkam Melchiorsen er færdig som diplomingeniør i bioteknologi til januar, men først skal hun skrive sin bachelor. Det gør hun sammen med sin med-praktikant på Kalundborg Forsyning, og den skal naturligvis handle om spildevand.

Når hun står med eksamensbeviset i hånden, kan det sagtens være, at det er den retning, hun vil blive ved med at fordybe sig.

”Jeg har skabt nogle gode relationer og kontakter under min praktik her på Kalundborg Forsyning, og så betyder det meget for mig, at jeg kan se, hvordan mit arbejde gør en forskel. Som diplomingeniør i bioteknologi er man jo eftertragtet, men jeg kan sagtens se en fremtid inden for arbejdet med spildevand,” siger Line Rodenkam Melchiorsen med et slet skjult smil.