Gå til hovedindhold

Fra Belgien til Kalundborg – en rejse med praktik, netværk og nye muligheder

Ariadna flyttede fra Belgien til Kalundborg for at læse på Absalon – nu arbejder hun i industrien og ser store muligheder for fremtidens internationale studerende i byen.

Med den nye reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, der blev præsenteret den 26. marts, fremgår det, at regeringen ønsker at oprette 800 ekstra pladser til internationale studerende på landsplan. Derfor er der udsigt til, at endnu flere unge fra udlandet vil vælge Danmark som studieland. 

Det kan også få betydning for Absalons uddannelser i Kalundborg, hvor der er et ønske om flere engelsksprogede uddannelser, voksende international interesse, og hvor man som studerende kan kombinere uddannelse, praktik og arbejdsliv på en helt særlig måde. 

Foto af studerende

Praktikmuligheder var afgørende 

Ariadna Montero er et godt eksempel på, hvordan det kan se ud i praksis. Hun kommer oprindeligt fra Belgien og har spansk baggrund. I dag bor hun i Kalundborg, hvor hun har læst en Bachelor of Engineering in Biotechnology på Absalon og arbejder deltid hos NNE (Novo Nordisk Engineering). Hun begyndte sin uddannelse i september 2021 og dimitterer i januar 2025. 

“Jeg opdagede Absalon på en studiemesse og tog en flyer med hjem. Det var ikke mit førstevalg, men det viste sig at være det bedste,” fortæller Ariadna. Hun valgte Kalundborg bl.a. på grund af de trygge boligforhold, som hun sammenligner positivt med både København og Holland. Men det var især praktikmulighederne, der trak. 

“Jeg synes, praktik er vigtigt – det får én til at føle sig som en del af arbejdsmarkedet og ikke bare som studerende.” 

Ariadna fik sin praktikplads hos Novo Nordisk. Hun startede med mindre opgaver og fik efterhånden mulighed for at arbejde på tværs af flere teams og afdelinger. 

“Jeg var nervøs for ikke at finde en praktikplads – mange starter for sent, så jeg begyndte allerede i fjerde semester. Jeg følte virkelig et pres, men det lykkedes.” 

Kalundborg i udvikling  

Inden praktikken havde hun et studiejob – også hos Novo Nordisk – som hun fandt gennem sit netværk på et danskkursus. 

“Jeg blev overrasket over, hvor stor en rolle netværk spiller her. Jeg er vant til, at det opfattes negativt, som nepotisme, men her er det en helt naturlig del af den professionelle kultur. Man kan endda få et job via et opslag på Facebook!” 

“Jeg var forberedt på at bo i en lille by, men det var alligevel lidt kedeligt i starten. Der skete ikke så meget, og det var svært at møde folk,” siger Ariadna ærligt. “Men det har ændret sig markant. Nu er der flere aktiviteter, mange åbne og imødekommende mennesker, og Absalon hjalp mig med at finde steder og fællesskaber.” 

Hun oplever ikke sproget som en barriere: “Danskere taler virkelig godt engelsk. Jeg var bange for at føle mig alene, men jeg har fundet venner både blandt naboer og medstuderende.” 

Samtidig har hun mærket udviklingen i byen. “Vi var kun omkring 20 studerende i min klasse, men nu er vi mange flere. Der mangler plads i undervisningen og laboratorierne – man kan mærke, at behovet er vokset. Da Helix Lab åbnede, kunne man virkelig mærke den stigende interesse – både fra studerende og industrien.” 

Et sted med muligheder 

Ariadna er positiv over, at flere internationale studerende nu får mulighed for at vælge Kalundborg som studieby gennem den nye politiske aftale. 

“Der er stor efterspørgsel i industrien, og det giver god mening, at nogle uddannelser tilbydes på engelsk. I Belgien rejser mange studerende til Holland – men Kalundborg er en rigtig god mulighed.” 

Hun mener dog, at det kræver en særlig type person at flytte til en mindre by i udlandet. 

 “Dem, der bliver, er ofte fleksible og åbensindede. Det er ikke altid nemt, men man får noget særligt ud af det.” 

Ariadna mener, at Kalundborg har givet hende en mere autentisk oplevelse af Danmark.  

“Modsat de store byer som København og Aarhus, så møder man i Kalundborg den virkelige danske hverdag. Og alle er så venlige!”