Gå til hovedindhold

Mange karrieremuligheder som maskiningeniør – nu og i fremtiden

På en måde afspejler kundelisten hos Poul Johansen Maskiner i Fårevejle meget godt de vidt forskellige opgaver, som bl.a. maskiningeniørerne på virksomheden løser. Blandt kunderne finder man Novo Nordisk, LEGO, Coloplast og Danfoss – og arbejder du som maskiningeniør hos Poul Johansen Maskiner, er du med i talrige faser fra konceptudvikling og egentligt salgsarbejde over produktion til endelig indkøring af en ny maskine.

De to unge og relativt nyuddannede maskiningeniører, Erik Veidorf på 25 og Lasse Schou Simonsen på 27 år, har i godt et år været ansat på maskinfabrikken i Fårevejle.

I Kalundborg kan du uddanne dig til diplomingeniør i maskinteknologi (i daglig tale maskiningeniør), og med et eksamensbevis i hånden befinder du dig geografisk det helt rigtige sted. Virksomhederne i Odsherred og Nordvestsjælland har nemlig et stort behov for medarbejdere med nøjagtig de kompetencer, som en maskingeniør har.

Varieret arbejdsdag baseret på samarbejde

To unge og relativt nyuddannede maskiningeniører, Erik Veidorf på 25 og Lasse Schou Simonsen på 27 år, har i godt et år været ansat på maskinfabrikken i Fårevejle, og når de i frokostpausen hen over kantinebordet fortæller om deres arbejdsdag, tegner de et billede af et job med mange facetter.

”Samarbejde gennemstrømmer det meste af det, vi som maskiningeniører arbejder med. Fx designer og konstruerer vi maskiner i samarbejde med andre ingeniører og teknikere. Undervejs tester vi dem, og i slutfasen er vi med, når maskinerne installeres hos kunden,” siger Erik Veidorf, og Lasse Schou Simonsen supplerer:

”Som maskiningeniør kan du kun løse opgaverne, hvis du arbejder sammen med andre fagfolk.”

Fra koncept til indkøring

En opgave tager fx udgangspunkt i, at maskiningeniøren er med til at udvikle et mekanisk koncept.

”Vi står for det mekaniske design, men inden maskinen er færdigudviklet, har den været omkring salgs-, hardware- og softwareafdelingen. Efterfølgende bliver maskinen opbygget af virksomhedens montører. På den måde udvikler vi en færdig maskine, og det er meget tilfredsstillende at være med bogstaveligt talt fra salgskoncept til indkøring,” understreger Lasse Schou Simonsen.

Som følge af uddannelsen står maskiningeniører på en bred platform. Lasse Schou Simonsen har i sin uddannelse fokuseret på robotteknologi og automatisering, mens Erik Veidorf fremhæver energi og konstruktion som vigtige elementer i sin uddannelse.

Kunden og kollegerne

De to maskiningeniører nævner, at samarbejdet med virksomhedens salgsafdeling er en spændende del af jobbet.

”Kunden siger fx, at den kommende maskine skal præstere det og det på et år. Der foreligger et budget, og så er vi som maskiningeniører med i processen sammen med både kolleger og kunden. Kreativ konceptudvikling er sjovt. Ganske enkelt,” lyder det fra de to unge kolleger.

”Som maskiningeniør kan du søge ind i mange forskellige brancher, og din studieretning behøver ikke at bestemme, hvilke typer job eller arbejdsområder, du kan ende ud i,” siger Erik Veidorf.

A propos fremtid. Lasse Schou Simonsen er tiltrukket af rollen som projektleder.

”Lige nu samler jeg erfaring via det ansvar, jeg får tildelt i forskellige projekter her på virksomheden, og det tiltaler mig,” siger han.

Fremtidens maskiningeniør

John Bo Jakobsen er designchef hos Poul Johansen Maskiner, uddannet maskiningeniør, og både Lasse Schou Simonsen og Erik Veidorf er ansat under John Bo Jakobsen.

”Som jeg ser det, skal fremtidens maskiningeniører i højere grad end nu evne at koble forskellige teknologier sammen, fx robot- og visionteknologi. Løsninger skal man også i højere grad se på som noget integreret, hvor mekaniske komponenter spiller mere sammen med data, fx hvor IoT-løsninger bliver mere efterspurgte i fremtidens intelligente automatiseringer,” forklarer John Bo Jakobsen.

Han vurderer, at fremtidens maskiningeniører kommer til at arbejde mere kollaborativt på tværs af fagområder, landegrænser og forskellige virksomheder.

”Maskiningeniører har uanede muligheder,” sige John Bo Jakobsen.