Når studie og job går hånd i hånd
Da Haris Dedic gik på tredje semester på Absalon i Kalundborg, trådte en gæsteunderviser fra den rådgivende ingeniørvirksomhed NNE ind ad døren. Haris Dedic var begejstret for det, han hørte og sendte en uopfordret ansøgning til virksomheden, kom til samtale og fik med ét et fagligt relevant studiejob ved siden af sin diplomingeniøruddannelse.
”På første semester havde jeg forskellige ønsker til et fremtidigt job, og jeg vidste faktisk ikke, hvordan mine ønsker ville folde sig ud i den virkelige verden, men selve studieindholdet på Absalon og input fra de omkringliggende virksomheder gjorde mig klogere undervejs,” siger Haris Dedic, studerende på uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi.
“Når man læser til diplomingeniør på Absalon spiller gæsteundervisere, projektfag og besøg på virksomheder en stor rolle, og du hører nøglepersonerne selv fortælle om fx opgaver, arbejdstid og kollegaer. Meget inspirerende”, siger Haris Dedic, da vi møder ham i en kaffepause på NNE i Kalundborg.
”På første semester havde jeg forskellige ønsker til et fremtidigt job, og jeg vidste faktisk ikke, hvordan mine ønsker ville folde sig ud i den virkelige verden, men selve studieindholdet på Absalon og input fra de omkringliggende virksomheder gjorde mig klogere undervejs”.
Haris Dedic fremhæver Kalundborgs markante ry som Danmarks førende biotekby.
”Virksomhederne arbejder godt sammen, og Kalundborg Symbiose er et helt specielt eksempel på netop et samarbejde, hvor virksomhederne bruger hinandens restprodukter som ressourcer. Når Absalon udvider og åbner et helt nyt Campus i Kalundborg i 2021 tror jeg byen, virksomhederne og de studerende kommer til at mærke det endnu mere, hvordan uddannelser og virksomheder kan arbejde og smelte sammen på nye måder”, siger han.
International virksomhed
NNE arbejder internationalt og rådgiver på det område, der teknisk kaldes pharma engineering.
”Vi hjælper virksomheder, så de via fleksible og fremtidssikrede løsninger kan markedsføre deres produkter. Vores 1.000 fagfolk her på NNE leverer global viden og best practice til et globalt marked. Det siger sig selv, at sådan et studiejob udvikler mig og gør hele min studietid ekstra spændende”, vurderer Haris Dedic.
Han læser til diplomingeniør i bioteknologi, fordi han lige siden gymnasietiden har interesseret sig for området. Og undervisningsformen på Absalon flugter perfekt med den måde, han helst arbejder på.
”Vi har meget holdundervisning, hvor der er mulighed for at få råd og vejledning, så man ikke brænder inde med et spørgsmål eller to, som man måske ville gøre, hvis vi sad i et kæmpe auditorium til forelæsning”, siger Haris Dedic.
Projekter på studiet
Struktur betyder meget for Haris, og allerede i de første projektfag var det muligt for ham både at teste og at bruge de færdigheder, der drejer sig om at strukturere arbejdet.
”I flere forskellige projekter på studiet har jeg fungeret som projektleder i min gruppe og har planlagt, ledet og motiveret mine medstuderende. Den del af studiet bliver nok bestemmende for mit valg af karrierevej, for jeg sætter pris på at arbejde med forskellige projekter og forskellige faggrupper. Derfor passer studiejobbet på NNE perfekt til mine ønsker”, forklarer Haris Dedic.
Forskellige opgaver
Arbejdsdagen på NNE er uforudsigelig, og det passer Haris Dedic fint.
”Den ene dag har jeg flere opgaver i spil og en del møder. Den næste dag har jeg måske kun ét møde og én opgave. Så kan jeg fordybe mig i et emne.
Men jeg er hele tiden parat til at kunne agere hurtigt på en ny opgave, og jeg synes selv, jeg får lejlighed til at arbejde meget selvstændigt”, vurderer Haris Dedic på vej til et internt møde med Camilla Cronje, Senior Project Quality Manager hos NNE. Her gennemgår de sammen nogle dokumenter fra et igangværende projekt, og som en flue på væggen kan man mærke, at de sparrer godt med hinanden, til værdi for begge parter.
”At arbejde sammen med studerende stimulerer mig. Måske ser jeg lidt anderledes på et problem, fordi jeg har drøftet det med en ung studerende, og det tror jeg er sundt”, siger Camilla Cronje.
Og Haris Dedic supplerer ved at nævne, at mange af fagene fra studiet betyder, at han forholdsvist ubesværet kaster sig ud i de opgaver, NNE giver ham.
”Forelæsningerne på Absalon bruger jeg til at lære, eksamenerne til at få samling på det hele, og ude på virksomheden opdager du så, at du kan bruge det, du har lært, i praksis.”
Faglighed i fokus
Fremtiden for Haris Dedic kan meget vel komme til at dreje sig om et job, hvor han bl.a. skal lede projekter i en rådgivende konsulentvirksomhed inden for biotekindustrien.
Interessen for bl.a. ledelse af projekter, kommunikation mv. har også været bestemmende for Haris’ valgfag på studiet, hvor han på 5. semester valgte produktions- og virksomhedsledelse.
”At jeg kan vælge denne type valgfag på studiet, er i den grad med til at styrke mine kompetencer i blandt andet kommunikation i forbindelse med arbejdet i teams. Vi bliver klædt på med ledelsesmæssige teorier og problemstillinger, og undervejs er jeg blevet mere bevidst om mine egne styrker og svagheder”.
”Jeg vægter planlægning, kommunikation og dynamiske arbejdsdage meget højt, men det er samtidig vigtigt, at ingeniørfagligheden fra min uddannelse er i fokus”, understreger Haris Dedic, 23 år og på vej til endnu et møde, som studiejobbet på NNE fører med sig.