Gå til hovedindhold

2558 får tilbudt en studieplads på Absalon

Årets optagelsestal viser nedgang i antallet af ansøgere, der får tilbudt studieplads på Professionshøjskolen Absalon. Udviklingen får konsekvenser for velfærden i Region Sjælland nu og i fremtiden, lyder det fra direktør Daniel Schwartz Bojsen.

Studerende der taler på en trappe

Natten til fredag fik ansøgere til Absalons 13 uddannelser svar på, om de er blevet optaget på deres ønske om studie, da tallene fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) blev offentliggjort.  

Her landede der et positivt svar hos 2558 af ansøgerne. Det betyder knap 100 færre studerende på Absalons uddannelser sammenlignet med sidste år, hvor 2651 fik tilbudt en studieplads.  

Tomme stole på velfærdsuddannelser  

Udviklingen i antal tilbudte studiepladser viser sig blandt andet på pædagoguddannelsen, hvor 573 får tilbudt en studieplads i år mod 707 i 2023. Det efterlader uddannelsen med 295 ledige pladser i år.  

På sygeplejerskeuddannelsen har 542 fået tilbudt studieplads, hvilket er på niveau med 2023, hvor 554 ansøgere fik et tilbudt en studieplads, hvilket dog stadig ikke opfylder det reelle behov. På sygeplejerskeuddannelsen er der således i år stadig 102 ledige pladser.
 
Billedet går igen på flere af Absalons uddannelser, hvor der i år meldes om ledige studiepladser på 11 ud af 13 uddannelser.  

“Antallet af studiepladser afspejler behovet i bl.a. daginstitutioner og på sygehuse, så ledige pladser betyder helt konkret stillinger, der ikke kan besættes nu og i fremtiden. Det er uddannelser til professioner, som der er et stort behov for. Men lige nu kan vi desværre ikke fylde undervisningslokalerne på de her uddannelser,” lyder det fra Daniel Schwartz Bojsen, direktør for Sundhed, Social og Engineering. 

Årets tal afspejler desværre det nationale billede, fortsætter han: 

“Det er et problem, som risikerer at vokse sig større, medmindre vi får brudt søgemønsteret, der i højere grad går mod universiteterne. Samtidig ser vi ind i, at årgangene bliver mindre. Det er en farlig cocktail.”  

Reform og investeringer kan vende udviklingen

Antallet af ansøgere til professionsuddannelserne er faldet støt over de seneste år. Daniel Schwartz Bojsen understreger det akutte behov for politisk handling:  

”Vi er utrolig glade for hver eneste studerende, som træder ind på Absalon. Men tallene taler jo fortsat for sig selv. Der er plads til mange flere. Vi har ventet på politisk handling længe, og forhåbentlig ser vi snart en ambitiøs uddannelsesreform med massiv investering i professionsuddannelserne, som kan være med til at vende skuden”. 

Han lægger ikke skjul på, at det får store konsekvenser, hvis udviklingen fortsætter: 

“Behovet for arbejdskraft er stort, og der mangler allerede hænder i regioner og kommuner. Vi kan ikke dække efterspørgslen med den nuværende søgning til vores uddannelser,” siger han.   

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings analyse af rekrutteringssituationen fra juni 2024, så er der allerede rekrutteringsudfordringer for sygeplejersker, lærere og pædagoger i Region Sjælland. I perioden fra september 2023 til og med februar 2024 har det i 610 tilfælde ikke været muligt at besætte en pædagogstilling med en kvalificeret kandidat. 

Vækst i international interesse 

Absalon har de seneste år oplevet en stigende interesse for internationale uddannelser. På den engelsksprogede uddannelse til diplomingeniør i bioteknologi i Kalundborg tilbydes i år plads til hele 80 ansøgere mod 70 sidste år, som ellers var absolut rekordår, og som var første gang, der opstod adgangskvotient. Det ses derfor også, at adgangskvotienten allerede i år er steget for dem, som ønsker plads i Kalundborg.  

Læreruddannelsen gik ved ansøgningsfristen 5. juli frem med 9 procent, og der ses også en lille stigning samlet set fra 302 til 309 tilbudte pladser. Fremgangen tilfalder Vordingborg, hvor ansøgerdata viser, at stigningen skyldes flere ansøgere med udenlandsk pas, som også er et mønster, der startede i 2023. I Vordingborg udbydes en international talentlinje på læreruddannelsen, hvor cirka halvdelen af undervisningen foregår på dansk og den anden halvdel på engelsk.  

"Vores engelsksprogede uddannelser oplever en stor interesse, og den ser kun ud til at vokse, ligesom vores samarbejdspartneres behov for kvalificeret arbejdskraft. Dette potentiale matcher Absalons ønske om at udbyde en uddannelse i robotteknologi på engelsk i Kalundborg, som vi søgte om tidligere på året, men hvor vi fik afslag. Uddannelsen er efterspurgt af industrien i området, og med årets internationale søgetendens arbejder vi bestemt videre med mulige veje, for at det kan lykkes,” afslutter Daniel Schwartz Bojsen.   

Stadig muligt at søge en uddannelse 

Absalon udbyder de aktuelle ledige studiepladser på en række uddannelser, som kan ses på phabsalon.dk.  
 
Den 6. august inviterer Absalon desuden til Åbent Hus Summer Edition på alle campusser, hvor man kan høre mere om alle uddannelser, ledige pladser og studiestart.  

Kontakt

For interview
Daniel Schwartz Bojsen
Direktør for Sundhed, Social og Engineering
Tlf.: 72 48 15 47 / dasb@pha.dk

Sami Stephan Boutaiba
Direktør for Pædagogik og Ledelse
Tlf.: 72 48 12 04 / sabo@pha.dk

For mere information kontakt:
Anne Troldtoft Hjorth
Presseansvarlig Tlf.: 72 48 11 75 / asth@pha.dk