Gå til hovedindhold

Absalons praktiske tilgang var afgørende for Marios karrierevej

I foråret i 2017 flyttede spanske Mario Alzamora fra Sverige til Kalundborg for at læse diplomingeniøruddannelsen i bioteknologi. Dengang føltes valget som en satsning, som han selv beskriver det. For Mario var en af de første studerende på den nyåbnede uddannelse i Kalundborg. Men diplomingeniøruddannelsen på Absalon viste sig at blive altafgørende for Marios karriere.

Mario på DTU

”Vi havde ikke et campus, men lokaler i barakker, da vi startede. Jeg vil nærmest kalde det containere,” griner han nostalgisk.

Mario Alzamora var en af de omkring 46 studerende, der startede på den første årgang på Campus Kalundborg. Nogle måneder forinden havde han hørt om Professionshøjskolen Absalons nye uddannelsestilbud på en messe i Stockholm, hvor han tilfældigvis befandt sig med nogle venner. 

”På det tidspunkt havde jeg ikke overvejet at flytte til Danmark. Men det tiltalte mig virkelig meget, at der var udsigt til et tæt samarbejde med industrien på uddannelsen,” fortæller han.

Han beskriver den efterfølgende opstart på uddannelsen i Kalundborg som lidt kaotisk. Der var endnu ikke bygget noget campus, og undervisningen foregik i to lokaler på byens gymnasium. Men forud for studiestart var han blevet forberedt på det midlertidige og helt nye studiemiljø, så han var ikke overrasket.  Tværtimod beskriver han studiestarten i positive vendinger. For selvom det ydre var sparsommeligt for den første årgang, så oplevede Mario og de andre studerende en helt enorm støtte fra deres undervisere.

”Flere studerende fik 1-1 hjælp med undervisningen. En af lærerne hjalp mig sågar med at flytte på et tidspunkt. Der var kæmpestor opbakning i starten,” smiler han.

Derudover mødte han også lige præcis det, som havde tiltalt ham ved det første møde med uddannelsen på messen i Stockholm – nemlig undervisning, der talte direkte ind i kompetencer, som industrien efterspurgte.

Undervisningen var meget praksisorienteret og meget hands on”, fortæller han. ”Hvis jeg havde taget min bachelor på et stort universitet, så havde det helt sikkert også været rigtig godt, men det havde også været mere teoretisk. Jeg ville muligvis ikke have forstået alt, hvad jeg lærte, men lært det alligevel. Sådan er det ikke på Absalon. Her bliver teori koblet med praksis. Alt hvad jeg lærte gav mening, og jeg kunne bruge det hele.
Mario Alzamora
Tidl. studerende på Absalon og iværksætter

En lille liste med store idéer

Under studiet på Absalon havde Mario studiejob på Novo Nordisk. Efter han afsluttede sin bachelor, blev studiejobbet til en fastansættelse. Mario blev et år hos Novo Nordisk i Kalundborg, men var også hele bevidst om, at han på et tidspunkt også gerne ville prøve noget andet. Under sine studier i Kalundborg mødte han en ligesindet.

”Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville skabe noget selv. Jeg ville bruge min viden til mere på min egen hånd og gå iværksættervejen,” siger han.

Sammen havde Mario og hans studiekammerat en række idéer på tegnebrættet til startup virksomheder. Men de manglede kompetencer til at føre dem ud i livet.

”Vi ville noget mere og noget andet, men vi manglede simpelthen viden om hvordan vi kunne bringe vores idéer videre. Derfor besluttede jeg mig for at tage en kandidatgrad.”

I dag er Mario et helt andet sted. Hans skrivebord står nu rent faktisk på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han læser en kandidatgrad, der netop har fokus på startups. Omkring ham sidder andre studerende begravede i deres lap tops eller fordybet i samtaler. På væggen foran Mario hænger en lang række plakater. En af dem med overskriften ”Rebilance” – navnet på en virksomhed, som Mario har sat i søen, siden han forlod Absalon.

For mens Mario befandt sig i Kalundborg var hans liste med idéer til mulige startup virksomheder vokset. Men ligesom erfaringen ikke var stor nok, så var pengepungen heller ikke. Der gik et halvt år før de fik den største funding, drengene lagde efterfølgende selv en pæn sum penge og nu lever det første startup ”Rebilance” i bedste velgående. Kort fortalt arbejder Mario og hans kollegaer på at udvikle personaliseret probiotika.  

”Vi matcher kunden med en person, der har lignende kostvaner. Derefter sammenligner vi tarmmikrobiomer af begge personer og leverer de probiotiske bakterier, som kunden mangler flest af – i form af et kosttilskud,” siger han.

Selvom Mario i dag fysisk befinder sig langt fra Campus Kalundborg, så vender samtalen ofte tilbage til de første semestre på Absalon og undervisningen her. Den er helt unik, understreger han, og det har bragt ham langt:

I forhold til jobmuligheder, så var det den perfekte løsning for mig. For hvor i verden ville en 20-årig studerende ellers gå direkte ind og få et studiejob og efterfølgende et fast arbejde i en virksomhed som Novo Nordisk? Det var Absalon, der banede vejen.
Mario Alzamora
Tidl. studerende på Campus Kalundborg og iværksætter

”Jeg har haft en stor fordel, fordi jeg havde den viden med og erfaringerne med at udvikle produkter – og fordi Absalon er så praksisorienteret. Absalon er også teori, men mindre teoretisk end på universitetet. Absalon forbereder dig på at skulle bruge forskellige værktøjer i samarbejde med en arbejdsgiver. Så det er en tilgang, hvor det handler mere om, hvordan man kan bruge sin læring – og ikke kun om at bestå sine fag,” siger han.

På vej ind på verdensmarkedet

Med mere erfaring i bagagen, så kan Mario nu skrive endnu en startup virksomhed på CV’et. Denne gang tog det kun få uger at få den nødvendige funding, der satte gang i processen. Virksomheden med navnet Milky Way Biotech er af en helt anden skala. Her arbejder holdet bag på at udvikle genterapi til permanent helbredelse af laktoseintolerans.  

”Hvis alt går vel, så vil vi ved hjælp af én enkelt pille kunne helbrede en person, der ikke kan drikke mælk. Jeg ved godt, at det kan lyde for godt til at være sandt,” smiler han.

Ikke desto mindre har projektet modtaget funding fra the BioInnovation Institute (BII) og Fonden for Entreprenørskab, som sagtens kan se, hvordan Milky Way Biotech kan fungere i teorien, forklarer Mario. Nu mangler Mario og hans co-founders så at bevise, at det også fungerer i praksis.  

”Det er farmaceutisk og det betyder, at det er et længerevarende projekt. Det skal igennem en lang række tests, da det ikke blot er et kosttilskud, men et produkt, som man skal have recept til. Så det kommer til at tage 10-15 år før det er på markedet.”

Pilotprojektet starter til oktober og de første resultater forventes at være klar i februar 2024. Med dem i bagagen kan man søge væsentligt større beløb end det er muligt nu, forklarer Mario. Men fundingen er Mario ikke så bekymret for, hvis han blot kan finde bevis for, at produktet virker.

”Vi taler om et stort marked her. Der er enormt store perspektiver i den her virksomhed,” fortæller han og tilføjer:

”Det har været helt altafgørende for mig med erfaring. Jeg har haft et par venner, der er højtuddannede, men som har haft sværere ved at finde arbejde inden for deres område. Men på Absalon får man tidligt i sin studietid nogle helt andre muligheder. Mange af mine medstuderende fik ligesom jeg mulighed for at samarbejde med de forskellige virksomheder i Kalundborg. Det betød, at jeg havde bedre kort på hånden, da jeg afsluttede min bachelor. Så jeg fik hurtigt en erfaring, som jeg ikke ville have haft mulighed for at få, hvis jeg havde studeret i en af de større studiebyer, hvor konkurrencen er meget større. Det er jeg meget glad for i dag.”