Bedre kendskab giver bedre sagsbehandling i Kalundborg Kommune
I et nyt projekt har Kalundborg Kommune – i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon - arbejdet med, hvordan de kan komme tættere på de børn og deres familier, de skal støtte og hjælpe. Rådgiverne har blandt andet fået færre sager – og det har givet positive resultater.

Når kommunens rådgivere får mulighed for at komme tættere på de familier, de arbejder med, får familierne hurtigere og bedre hjælp – og det er til gavn for både familierne, rådgiverne og kommunen.
Det er en af konklusionerne, efter Kalundborg Kommune i godt to år har været en del af Socialstyrelsens satspuljeinitiativ ”Bedre koordination i indsatserne til børn og unge med handicap og deres familier”. Her har de sammen med 11 andre kommuner arbejdet med at afprøve nye samarbejdsmodeller.
”Formålet med projektet var at afprøve og videreudvikle eksisterende modeller for bedre koordinering og samarbejde i de kommunale indsatser,” fortæller Rene Juhl, der er projektleder i Fagcenter Børn og Familier i Kalundborg Kommune, og som stod i spidsen for projektet i kommunen.
I Kalundborg Kommune blev de blandt andet bedt om at holde øje med nogle kerneelementer, som de skulle arbejde med, og hvordan de kunne sætte ind på en anden måde, end de havde gjort tidligere.
Lyt med og bliv klogere på...
I Absalons podcast Socialt arbejde i praksis kan du høre mere Kalundborg Kommunes arbejde med at gøre sagsbehandling mere tryg og effektiv for borgerne.
Find podcastafsnittet om 'Hvordan kan sagsbehandling gøres mere effektiv og tryg?' her
Færre sager
”Vi valgte at have et mindre antal sager pr. rådgiver med den tanke, at jo hyppigere opfølgning man kunne lave på sagerne, jo hurtigere kunne man finde frem til, hvad familierne havde som ressourcer og tilrette de foranstaltninger, man satte i gang,” forklarer Rene Juhl.
Hun suppleres af socialrådgiver Lena Burmølle Breino Tingleff, der var tilknyttet projektet som sagsbehandler.
”Resultatet af de færre sager var, at vi fik øget vores kendskab til de familier, vi arbejder med. Vi har fået mulighed for at få øje på nogle ting tidligere end vi gjorde før. Og det har også givet os mulighed for hurtigere at tilpasse indsatsen, hvis der skulle tænkes om,” forklarer hun og fortsætter:
”Med den tætte kontakt mellem rådgiver og familie bliver der skabt en helt anden relation en før, som gør, at der måske bliver åbnet op for flere ting. Borgerne har i højere grad oplevet, at vi mere er på samme hold, og at vi ikke bare er rådgivere. Det betyder meget for deres tillid til kommunen.”
Øvrig omtale af projektet
- TV-Kalundborg.dk : Ny viden forbedrer indsats for børn med handicap
- Socialstyrelsen.dk : Koordineret sagsbehandling giver forældre til børn med handicap mere overskud og øger deres tillid til kommunen
Bedre for rådgivere og borgere
Også for kommunen og medarbejderne har der været gevinster af den nye måde at arbejde på.
”Jo hurtigere og mere effektive vores indsatser er, jo billigere er de også for kommunen. I den her periode, har vi fået vendt kurven, så vi har kunne ansatte to ekstra rådgivere,” fortæller projektleder Rene Juhl.
For sagsbehandlerne har det betydet, at de har kunne øge kvaliteten i deres arbejde, fortæller Lena Burmølle Breino Tingleff. Det har være en stor tilfredsstillelse for hende og hendes kollegaer:
”Det har været fantastisk. Det har givet os mulighed for at udføre det arbejde, som vi oprindeligt har uddannet os til. Vi skal ikke bare køre derudad, men vi kan bringe os selv mere i spil, og vi har mulighed for at stoppe op og reflektere over, hvordan det er, vi arbejder. Som socialrådgiver føler jeg, at jeg kan udføre et godt stykke arbejde, og at jeg udvikler mig fagligt.”
Absalon har i projektet bidraget med processtøtte og kompetenceudvikling i forhold til Signs of Safety, netværksmøder og mødefacilitering.
Skal vi skræddersy et uddannelsesforløb om emnet til dig og dine kollegaer?
Vil du på videreuddannelse?
Søg blandt alle vores uddannelser, moduler, kurser og events her.
Tilmeld dig vores faglige nyhedsbreve
Få viden, inspiration og tilbud om videreuddannelse direkte i indbakken.