Biotekmesterskaberne 2024: Spirende talenter indtager Biotekbyen
Den 15. november fyldes lokalerne på Absalon i Kalundborg endnu engang af gymnasieelever, der skal dyste om at finde de bedste og mest bæredygtige løsninger på nogle af verdens udfordringer. Flere end 220 elever fra 12 forskellige gymnasier i hele Danmark kommer til Kalundborg for at dyste om titlen som landets bedste biotektalent.

Igen og igen og
Det første Biotekmesterskab blev afholdt i 2019, og selvom det nu er det syvende mesterskab, der lige om lidt løber af stablen, bliver eventet ikke mindre relevant. Udviklingen i Kalundborg går lynhurtigt – nye uddannelser rykker til byen, og industrien investerer massivt.
”Med vækst i raketfart inden for både uddannelser og industri er tiltrækning af studerende til byens uddannelser helt essentiel. Det er afgørende, at vi fortsætter det gode arbejde med at udvikle talenter lokalt og dermed etablere en stærk fødekæde målrettet industriens behov,” siger Christian Beenfeldt, projektdirektør i Knowledge Hub Zealand, som sammen med Absalon er arrangør af Biotekmesterskaberne.
Mikroalger er det nye grønne
Også i dette års udgave af Biotekmesterskaberne har eleverne haft mulighed for at arbejde med forskellige cases, der hver især repræsenterer elementer, der har afgørende betydning for produktionsprocesserne i nogle af de største biotekvirksomheder i Kalundborg-området. Emnerne spænder fra fermentering, enzymaktivitet, spildevandsrensning, kemisk syntese og som noget helt nyt i år – også mikroalger, som kort fortalt kan omdanne CO2 til biomasse, der kan anvendes til foder og fødevareproduktion. Og for virksomheden Algiecel er det særdeles værdifuldt at være en del af initiativet.
”Vi ønsker at understøtte uddannelsen af fremtidens biotektalenter, for at inspirere dem til at udvikle bæredygtige løsninger. Som pionerer inden for CO₂-omdannelse ser vi det som en unik mulighed, for at fremme innovation og dele vores passion for grøn teknologi,” siger Jonathan Burns-Tang, Mikroalgespecialist fra Algiecel.
Lokalt afsæt og internationalt perspektiv
Når gymnasieeleverne mødes i Kalundborg den 15. november, har de brugt de seneste måneder på at komme med forslag til fremstilling af nye produkter og/eller en løsning på et miljø- eller samfundsmæssigt problem med fokus på cirkulær produktion og/eller FN’s 17 verdensmål. Deres hårde arbejde kulminerer med, at eleverne i hold præsenterer deres løsningsforslag for en gruppe af dommere bestående af specialister fra både industri og uddannelser.
”At elevernes cases både skal have et lokalt afsæt og et internationalt perspektiv afspejler den måde, vi arbejder på i Biotekbyen. Det lokale, tætte samarbejde mellem byens aktører er unikt for Kalundborg, som netop på den baggrund har udviklet sig til at være Skandinaviens førende biotekhub med potentiale til at blive et verdensførende center inden for bioteknisk uddannelse, forskning og innovation.” siger Conni Simonsen, Absalons Campuschef i Kalundborg og Centerchef for Engineering & Science.
Alle gymnasieelever inviteres til uddannelses- og karrieremesse
Kalundborgs uddannelsesmiljø er vokset støt siden 2016, og man kan i dag bl.a. uddanne sig til diplomingeniør i bioteknologi, diplomingeniør i maskinteknologi, bioanalytiker, arkitekt, maskinmester, procesoperatør eller man kan tage en erhvervskandidat i biomanufacturing fra DTU og en kandidatuddannelse i biosolutions fra KU. Og uddannelsesudbuddet vokser fortsat.
Ud over dagens case-konkurrence har lokale aktører derfor stablet en messe på benene, hvor eleverne kan høre mere om Kalundborgs mange uddannelses- og karrieremuligheder, og hvor gymnasieelever både med og uden case kan møde repræsentanter for Biotekbyens virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Vi gør det sammen, for det gavner alle
Biotekmesterskaberne er en holdindsats, hvor aktører på tværs af kommune, industri og uddannelser bakker op via cases, oplæg, deltagelse i dommerpaneler, sponsorater mv. I år er 17 virksomheder/organisationer involveret: Kalundborg Refinery, Kalundborg Kommune, Novo Nordisk, Novonesis, NNE, Kalundborg Forsyning, Lundbeck, Kalundborg Symbiose, Algiecel, Helix Lab, Fermhub Zealand, Nucleus, DTU – Danmarks Tekniske Universitet, KU – Københavns Universitet, Teknika, Det Kongelige Akademi, Professionshøjskolen Absalon og Knowledge Hub Zealand.
Se program og deltagende gymnasier.
For yderligere information
Martina Koch, projektleder, biotekmester@pha.dk Telefon: +45 7248 2134
Om Biotekbyen
I Biotekbyen Kalundborg ligger Skandinaviens største biotekproduktion. Her ligger bl.a. verdens største insulinfabrik, verdens største enzymproduktion og Danmarks største raffinaderi. Virksomhederne i byen inkluderer bl.a. Novo Nordisk, Novonesis, Kalundborg Refinery, Kalundborg Forsyning, og Ørsted. Tæt på Biotekbyen, i nabokommunen Odsherred, ligger Lundbeck med en stor kemisk produktion af lægemidler.

