Gå til hovedindhold

Borupgaard Gymnasium i Ballerup bliver danske BioTEKmestre i 2022

Det blev 3g fra Borupgaard Gymnasium, der vandt dette års BioTEKmesterskab. Klassen vandt med projektet “Glutenreduceret og bæredygtigt brød med cassava og hjælp fra enzymer” og vinder 10.000 DKK til hele deres klasse. I alt blev der indsendt 12 løsningsforslag fordelt på cirka 200 elever, som dystede mod hinanden om titlen til at blive danske biotekmestre.

Biotek22

”Det er et flot stykke arbejde 3g på Borupgaard har lavet. Ikke mindst når man tænker på, at de har haft svære betingelser, grundet Corona, hvilket medførte, at deres præsentation måtte foregå på en video og ikke live foran dommerne. De kom virkelig fint rundt omkring deres materiale, som var yderst veltillavet og deres præsentation bar præg af, at de havde flot styr på deres ”enzym-teori”, siger Søren Wamsler Christiansen, som er Senior Proces ingeniør hos Novozymes i Kalundborg og en af dommerne ved BioTEKmesterskaberne 2022.

Søren Wamsler Christiansen fortæller videre, at der var kamp om førstepladsen:

“Borupgaard Gymnasium fik kamp til stregen af de andre finale-deltagere, men det der virkelig gjorde forskellen var, at de formåede at videreformidle både case og teori på en god og forståelig måde – samtidig med at de fik linket casen sammen med FN’s verdensmål omhandlende bl.a. hungersnød”.



2g fra Svendborg Gymnasium indtager i år 2. pladsen med et projekt om enzymaktivitet og 3g fra HC Ørsted Gymnasium placerer sig på 3. pladsen med en case om kemisk syntese. Alle vinderhold kan nu se frem til en pengepræmie og goodiebags til hele klassen/holdet.

Biotek22 vinder

Vindergruppen, der består af Freja Wulff, Freya Bille, Alma Søttrup og Marie Nielsen fra 3K.

Forløb faldt godt i tråd med pensum

Underviserteamet på Borupgaard havde valgt at bruge BioTEKmesterskaberne som en forlængelse af et forløb om enzymer:

Casen om enzymer i BioTEKmesterskaberne brugte vi i forlængelse af vores enzymforløb, hvor eleverne har brugt det som et projekt med frie rammer, brainstorm og research på, hvad der kunne lade sig gøre. Hele klassen lavede først posters, og dernæst udvalgte vi 2 grupper til videopræsentationer, og de har virkelig knoklet, også uden for skoletiden på at få lavet et kvalitetsmæssigt godt resultat”, fortæller den stolte underviser, som glæder sig over, at BioTEKmesterskaberne forhåbentligt kan blive afholdt fysisk i Kalundborg i 2023 som i mesterskabernes første 2 år.
Anine Engholm, underviser i bioteknologi på Borupgaard

Vindergruppen, der består af Freja Wulff, Freya Bille, Alma Søttrup og Marie Nielsen fra 3K, fortæller også selv, at de gik all-in, da de blev udvalgt til at lave video-præsentationer:

“Da vi blev udvalgt efter at have lavet posters, gav vi den et ordentligt los for at få lavet en god præsentation. Det har været fedt at få lov til at gå i dybden med et emne, for det har vi sjældent mulighed for, og her var det spændende, fordi vi skulle løse et helt reelt problem, fortæller pigerne, som i deres løsningsforslag zoomede ind på FNs verdensmål om at reducere hungersnød og fattigdom.

Gruppen forklarer deres projekt således:

“Vi ville gerne reducere brugen af hvedemel i brød, da det i fremtiden pga. klimaforandringer mv. bliver sværere at producere hvede. I Afrika dyrker man i dag cassava til fødevarer, og det er mere hårdfør i forhold til tørke end hvede. Derfor vil vi gerne prøve at kombinere cassava med hvedemel til brødbagning og for at kunne gøre dette, har vi undersøgt, om man kunne tilføre enzymer for at styrke bageegenskaberne. Samtidig kunne det være en måde at give de afrikanske farmere et økonomisk boost,” forklarer den engagerede gruppe.

Inspiration til fremtidige karrieremuligheder

Formålet med BioTEKmesterskaberne er at sætte fokus på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder inden for bioteknologi og maskinteknologi i Produktionsdanmark og at bidrage til løsningen på den nationale mangel på STEM kompetencer (science, engineering, technology og mathematics).

En udfordring, der bliver yderligere forstærket for virksomheder, der har forretningsaktiviteter langt væk fra København og de store uddannelsesbyer i Danmark, og hvor tiltrækning af højtspecialiseret arbejdskraft er helt afgørende, hvilket også er hele baggrunden for, at Kalundborg i dag selv huser ingeniøruddannelserne i bioteknologi og maskinteknologi.

Tillykke til 3g fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup, der vinder biotekmesterskaberne 2022. Desværre var det i år ikke muligt at invitere alle de deltagende gymnasieelever til Kalundborg til finalen, hvor de normalt skulle møde de lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner og præsentere resultaterne af deres casearbejde. Vi håber, at biotekmesterskaberne stadig har inspireret deltagerne til at forfølge en uddannelse og karriere inden for biotek. Biotekbyen Kalundborg har gode muligheder for begge dele
Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Manufacturing Kalundborg

Corona satte stopper for besøg i Kalundborg

Det var netop planen som ved tidligere BioTEKmesterskaber, at alle deltagende gymnasier skulle samles og præsentere deres løsningsforslag i Kalundborg i januar og her mødes direkte med verdensledende virksomheder i biotekindustrien. Corona satte desværre en kæp i hjulet på et ellers planlagt besøg på Absalons nye campus i Kalundborg.

Fakta

Der er i år blevet arbejdet med cases inden for enzymaktivitet, fermentering, vandrensning og kemisk syntese - alle sammen områder, som man bl.a. arbejder med i industrien i Kalundborg.

Bedømmelsen er foregået i vanlig stil, hvor opgaverne, som I år er afleveret i form af video, blev bedømt af en virksomhedsrepræsentant fra den lokale industri og en underviser fra et gymnasium. Hvert dommerpanel har bedømt et antal cases og givet point. Herefter er de bedste cases sendt videre til et fagligt stærkt finaledommerpanel fra Professionshøjskolen Absalon.



I alt er der indsendt 12 forskellige videoer med løsningsforslag fra samlet cirka 200 elever.

Se listen over årets deltagende institutioner her: https://www2.phabsalon.dk/biotekmester/deltagere-2022/



Præmier til de vindende klasser/hold:

  1. pladsen får goodiebags og 10.000 kr.
  2. pladsen får 5.000 kr. + goodiebags
  3. pladsen får 2.000 kr. + goodiebags

Om Biotekmesterskaberne i Kalundborg:

Biotekmesterskaberne blev afholdt første gang i 2019, og samarbejdspartnere i initiativet er:

Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Refinery, Knowledge Hub Zealand, Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning, NNE, Lundbeck, Chr. Hansen, Poul Johansen Maskiner, Kalundborgegnens Erhvervsråd og Professionshøjskolen Absalon.