Fra HTX til lærer med en passion for naturfag og undervisning
Sofie Blakfeldt Hansen er 25 år og går på 8. semester af læreruddannelsen, hvor hun kombinerer sin passion for fysik/kemi, matematik og dansk. Med en baggrund fra HTX i Køge har hun altid været drevet af nysgerrighed på, hvordan verden fungerer. Samtidig arbejder Sofie på en specialskole og brænder for at skabe relationer til de elever, der har brug for ekstra opmærksomhed.

Fra HTX til lærer: En meningsfuld rejse
Sofie er et godt eksempel på, hvordan en HTX-baggrund kan kombineres med en stærk lærerkarriere. Hendes fascination af fysik og matematik handler ikke kun om teori, men om at give eleverne en praktisk tilgang til verden drevet af nysgerrighed.
”For mig er fysik og matematik en legende verden, hvor man opdager nye måder at forstå og forklare ting på. Man støder på problemer, man ikke kender svaret på, og så går man på opdagelse for at finde løsningen. Det er den oplevelse, jeg gerne vil give videre til mine elever,” siger hun.
Interessen for naturfag har også været afgørende for Sofies valg af fag, da man på læreruddannelsen vælger tre fag i alt.
Sofie har valgt dansk, matematik og fysik/kemi, hvilket er en rigtig stærk kombination på de fleste skoler i forhold til jobmuligheder.
Fysik/kemi-holdet med i innovativt naturfagsprojekt
Sofie har det seneste halve år sammen med sit fysik/kemihold været en del af projektet "En fremtid med STEM-baseret EUD", der sigter mod at bygge bro mellem folkeskolen og erhvervsuddannelserne. Projektet, støttet af Novo Nordisk Fonden og udviklet i samarbejde med CELF, handler om at udbrede naturfagsundervisning på erhvervsuddannelser og samtidig gøre erhvervsuddannelserne mere synlige og konkrete for elever i folkeskolen.
Målrettet undervisning om erhvervsuddannelserne
Formålet med projektet er at få flere lærere i grundskolen til at målrette naturfags- og matematikundervisning til erhvervsuddannelserne. Produktet af projektet er undervisningskasser til Center for Undervisningsmidler (CFU), som kan bruges til at integrere erhvervsuddannelser i undervisningen i folkeskolen. Der arbejdes lige nu også på en vejledning til undervisningskasserne, der er målrettet med indhold om og fra erhvervsuddannelserne.
Som en del af projektet har Sofie og hendes medstuderende fra fysik/kemi fungeret som sparringspartnere i udviklingen af materialerne, samtidig med at de har været med til afprøvning og evaluering af undervisningsmaterialet. Kasserne er testet på 7.-klasseelever fra Iselingeskolen, hvor 130 elever deltog i workshops på Absalons campus i Vordingborg. Her blev de præsenteret for undervisningskasser for hver af fagene VVS, tømrer, ernæringsassistent og personvognsmekaniker.

130 skoleelever kom bl.a. i tømrerværkstedet
Sofie og hendes gruppe arbejdede med tømrerkassen, hvor eleverne fik en autentisk oplevelse af, hvad det vil sige at arbejde som tømrer. Efter et kort oplæg om, hvad en tømrer konkret laver, fik eleverne en arbejdstegning af en stolerem med skrå kryds, som de skulle omregne fra millimeter til centimeter og tegne i fuld skala på afdækningspapir. Dette gav dem en forståelse af, hvor afgørende nøjagtighed er i praksis.
”Hvis man måler en millimeter forkert, passer det ikke i den anden ende – og så regner det fx ind af taget,” forklarer Sofie og understreger, hvordan projektet gør matematik og fysik mere konkret og anvendeligt for eleverne.
Lærerig oplevelse for alle parter
For Sofie har projektet været en læring i forhold til, hvordan hun som kommende lærer kan skabe bro mellem folkeskoleelever og erhvervsuddannelserne.
”Det har været vildt spændende at se, hvordan vi kan bringe erhvervsuddannelser mere ind i folkeskolen, og samtidig gøre naturfag mere tilgængeligt på erhvervsskoler. Vi har ikke bare udviklet materialer, men fået lov til at teste og evaluere dem i praksis. Det giver en helt ny forståelse for, hvordan undervisning fungerer bedst,” fortæller Sofie Blakfeldt Hansen.

Lærerig oplevelse for alle parter
For Sofie har projektet været en læring i forhold til, hvordan hun som kommende lærer kan skabe bro mellem folkeskoleelever og erhvervsuddannelserne.
”Det har været vildt spændende at se, hvordan vi kan bringe erhvervsuddannelser mere ind i folkeskolen, og samtidig gøre naturfag mere tilgængeligt på erhvervsskoler. Vi har ikke bare udviklet materialer, men fået lov til at teste og evaluere dem i praksis. Det giver en helt ny forståelse for, hvordan undervisning fungerer bedst,” siger hun.
Overvejer du læreruddannelsen?
Kan du lide at arbejde med børn og unge, og vil du gøre en positiv forskel i deres udvikling?
Du kan starte på læreruddannelsen 1. februar eller 1. september, og du kan læse til lærer i Vordingborg eller Roskilde.
Uddannelsen består af ét obligatorisk fag (dansk, matematik eller engelsk) og to valgfrie undervisningsfag.
Næste ansøgningsfrist: 15. marts kl. 12.00.