Gå til hovedindhold

Fra klinisk diætist til produktudvikler: “Hvis man gerne vil tilbyde et produkt som ikke findes, så må man jo udvikle det selv”

Pia Overgaard Bjørn er medstifter af firmaet “Bellyfood” der producerer sondemad af naturlige og økologiske ingredienser, men da hun blev færdiguddannet klinisk diætist lå hendes kommende karrierevej ikke tydelig for hende.

“Hvis nogen havde sagt til mig, at jeg skulle arbejde med sondemad,havde jeg ikke troet på dem. Jeg tænkte, at det var for klinisk og for målrettet svært syge mennesker til mine interesser, men det viser jo bare, at man ingenting ved før man har prøvet det, for det er mega spændende.”

Efter endt uddannelse arbejdede Pia et par år på sygehuse, men det var svært at finde en fuldtidsstilling i omegnen af Aarhus, hvor hun gerne ville bo, så da hun fik muligheden for at arbejde for medicofirmaet Simonsen og Weel, der blandt andet forhandler sondemad, slog hun til. 

“På sygehuset oplevede jeg at det nogle gange går rigtig stærkt, og man kan have nogle patienter til konsultation, men så bliver de udskrevet og så ser man ikke rigtig resultatet af det man sætter i gang. En af mine patienter hos firmaet fulgte jeg i 10 år og var hjemme i hans hjem. Der kan man virkelig se effekten hvis man ændrer noget.”

Men i sit arbejde savnede Pia muligheden for at tilbyde sine patienter nogle mere naturlige produkter, hvílket er en mulighed i andre lande. 

“For 45 år siden stod man og blendede mad på sygehusene, det er groft sagt det jeg gerne vil tilbage til. I de 11 år hvor jeg vejledte borgere med sondeernæring, så jeg mange borgere der havde mange gener, som ikke blev forklaret med ernæringen, men med deres sygdom eller medicin, men ofte så jeg en ændring når de fik noget mere naturligt. Jeg vil gerne kunne tilbyde patienter en kost, som minder mere om det vi anbefaler normaltspisende personer, som ikke er baseret på maltodextrin og mælkepulver”

Når vi kommer med et nyt produkt, så kritiserer vi indirekte også måden vi har gjort det på de sidste 40 år. Så det er ikke altid lige let.
Pia Overgaard Bjørn
Klinisk diætist, medstifter af Bellyfood

To verdener mødes - begyndelsen på Bellyfood

En dag hørte Pia om Line, som er mor til en multihandicappet dreng, der ikke tolererede den konventionelle sondeernæring. Hun stod derfor og blendede maden selv. Line havde stiftet firmaet Bellyfood, og taget hul på at lave sondemad af nogle naturlige råvarer, som er nemt tilgængelige. Pia tøvede ikke med at kontakte hende.

“Efter en måneds tid sagde jeg til hende, at nu håber jeg ikke hun føler sig presset, men nu siger jeg altså mit job op for jeg skal noget andet, og meget gerne i den her kategori."

Pia og Line begav sig ud på en lang rejse, hvor Pia befandt sig i en dagligdag, der var noget fjern fra sit ophav som klinisk diætist: “Jeg forsøgte at være jurist den ene dag, bankmand den anden og fødevareudvikler den tredje.” Erindrer Pia, som udover sin viden om ernæring i høj grad også bidrog med viden om branchen, hvor man ikke kan forvente at alle er lige begejstrede for nye produkter.

“Når vi kommer med et nyt produkt, så kritiserer vi indirekte også måden vi har gjort det på de sidste 40 år. Så det er ikke altid lige let. Men som mange iværksættere siger: ‘havde jeg kendt rejsen, så havde jeg måske genovervejet den’, men når man er igennem, så er det heldigvis i vores tilfælde det hele værd.”

Billede af selve produktet Bellyfood

Selve udtrykket ift. emballage og navn er også vigtigt for dem der indtager sondemaden, og er noget Pia og Line arbejder meget med.

Kundernes ønsker i fokus

I udviklingen af produkterne bliver Pia udfordret i sin tankegang. Som klinisk diætist har hun en tendens til at tænke meget på, hvad den helt perfekte næringssammensætning er, mens Line også havde meget fokus på, om det lød lækkert og var en god oplevelse at få. Der blev indgået kompromisser, og de tror kun produktet er blevet bedre af, at det blev skabt med både “diætist- og forældrebriller” på. For eksempel arbejdede de meget med emballagen, da traditionel sondemad godt kan se lidt “medicinsk” ud, men det var vigtigt for kunderne, at de ikke følte de indtog et medicinsk produkt.

Og netop kunderne er meget vigtige i udviklingen af nye produkter. Pia og Line gør flittig brug af sociale medier, til at være i kontakt med kunderne, og deres ønsker bliver inddraget i det videre arbejde, det kan også betyde at de træffer valg, som andre kliniske diætister måske ikke vil være enige i:

“Det kan være i forhold til smagen, for selvom sondemad jo ikke bliver indtaget gennem munden, så kan du f.eks. sagtens få et opstød eller slå en bøvs, hvor du så alligevel kommer til at smage det, du har indtaget. Og du kan jo også stadig kan dufte maden. Derfor tilføjer vi ikke vitaminer og mineraler - de skal tages som tilskud ved siden af, hvilket ikke alle diætister er begejstrede for, fordi man er vant til, at den konventionelle sondeernæring indeholder alt man skal bruge i én pakning.”

Men det er vigtigt for Pia og Line, at man tænker over alle aspekter af det at leve af sondemad, for som Pia siger:

“Selvfølgelig skal mennesket dækkes korrekt ind ernæringsmæssigt, men vi skal også tænke på livskvaliteten”