Lærerstuderende tilsætter høj faglighed til DM i Madkundskab
Da 200 elever fra hele landet 30. april samledes på Gram Slot til DM i Madkundskab 2025, var det ikke kun skolebørnene, der viste deres faglighed frem. Et hold lærerstuderende fra Absalon stod klar til at tage imod de mange elever og facilitere de fire konkurrencediscipliner, som de selv havde været med til at udvikle indholdet til: viden, krea, kold og varm tilberedning, alle med kartoflen som gennemgående tema.

Madkundskab som dannelsesfag
DM i Madkundskab er en årlig konkurrence, som er en del af projektet Madkamp, arrangeret af Madkulturen i partnerskab med REMA 1000. Formålet er at styrke madkundskabsfaget og vise, hvordan det bidrager til børns maddannelse og almene dannelse gennem både teori og praksis.
Det er en ambition, underviser og adjunkt Jesper Ravn Hansen fra Absalons læreruddannelse i Roskilde deler:
Stort ansvar til studerende
I år har Absalon haft en særlig rolle som faglig tovholder på DM i Madkundskab, og et hold på 17 studerende fra Roskilde har arbejdet med projektet som en del af deres undervisning. 11 af dem deltog i afviklingen af selve konkurrencen.
Underviser Jesper Ravn Hansen har udviklet det overordnede undervisningsmateriale om „kartoflen" og holdt kurser for madkundskabslærere i hele landet. Men det har været de studerende selv, der har taget ejerskab over de fire konkurrencediscipliner, planlagt dem og afviklet dem på dagen – fra bestillingslister til instruktion og vurdering af elevpræstationer.
"Jeg har med vilje trukket mig lidt i processen og har blot faciliteret, så de studerende kunne tage ejerskab. Og det har givet resultater. Det er ikke nogen nem opgave at instruere to klasser ad gangen, holde styr på tiden og samtidig skabe et trygt og inddragende rum for børnene. Men det lykkedes de studerende virkelig flot," siger Jesper Ravn Hansen.
Praksisnær undervisning i højeste potens
En af de lærerstuderende, Frida Munk Rasmussen, fortæller:
"Vi fik allerførst besøg i vores undervisning i madkundskab fra Madkulturen, som beskrev konceptet og de praktiske rammer og muligheder for os. Siden da har vi brugt tid i undervisningen på at idéudvikle på vores disciplin 'Pimp dine kartoffelrester' som hørte til kategorien 'den varme tilberedning'."
Frida har valgt madkundskab som ét af sine 3 forskellige undervisningsfag, som også tæller idræt og matematik, fordi hun brænder for maden – og formidlingen af den:
Erfaringerne fra projektet tager Frida Munk Rasmussen også med sig videre:
"Jeg har fået det ud af processen, at det er mega fedt at udarbejde sine egne øvelser, også selvom det er tidskrævende. Det allersværeste er at få den grundlæggende idé, men når den er der, så kører det. Og så til slut se klasserne stå i køkkenet og bare gå til opgaven med oprejst pande – det er det hele værd!"
Om DM i Madkundskab
- DM i madkundskab er en konkurrence for skoleelever i 5.-8. klasse, der i år blev afholdt på Gram Slot den 30. april 2025.
- DM er en del af projektet Madkamp, som udover selve konkurrencen også består af undervisningsmaterialer og kurser for madkundskabslærere.
- Madkamp er et partnerskab mellem Madkulturen og REMA 1000 og har eksisteret siden 2012.
- Projektet har gennem årene nået ud til over 30.000 skoleelever og 1.500 lærere.
- Professionshøjskolen Absalon har i år bidraget med udviklingen af og kurser i undervisningsmaterialer, udviklingen af årets discipliner samt bedømmelser af elevernes løsninger igennem undervisningsfaget Madkundskab.
- Madkundskab kan vælges som et af de tre undervisningsfag, du bygger din læreruddannelse af.


