Nye teknologier i Momminas praktik i Biotekbyen
Mommina Abbas Syed har været i praktik hos Novo Nordisk i Kalundborg, hvor hun har arbejdet med Augmented Reality (AR). Hvordan er det at arbejde med ny teknologi i en medicinalproduktion? Hvilke muligheder åbner uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi? Som studerende på Absalon er der mange muligheder for at komme helt tæt på biotekindustrien i Kalundborg, og Mommina fortæller her om hendes oplevelser.
Mommina læser til diplomingeniør i bioteknologi og har netop været praktik på hendes 6. semester. I de forgangne måneder har hun været en del af et team hos Novo Nordisk, der fokuserer på innovation og ny teknologi.
Ny teknologi som omdrejningspunkt
Mommina har i sin praktikperiode været involveret i projekter med fokus på at optimere produktionsprocesser igennem ny teknologi. Hvordan vi bruger ny teknologi har altid været en interesse for Mommina, både i privat og professionelt regi.
“Min primære rolle som praktikant har været at understøtte udviklingen af træningsmateriale til medarbejdere ved brug af HoloLenses. Det betød også, at jeg skulle helt tæt på processerne i produktionen, hvor jeg har kunne trække på min teoretiske undervisning fra Absalon inden for bl.a. kemiske enhedsoperationer, industriel fermentering, insulinproduktion og -oprensning samt mikrobiologi. Jeg har her virkelig kunne følge den direkte forbindelse til produktionsmiljøet fra den praksisnære tilgang jeg er blevet undervist i på Absalon, hvilket på den måde har givet rigtig god mening,” forklarer Mommina.
Mommina har arbejdet med teknologien Augmented Reality (AR) igennem brug af HoloLens briller, hvor et digitalt lag bliver lagt hen over den fysiske virkelighed, så den digitale og fysiske virkelighed bliver blandet i brillen for brugeren.
Meningen med at bruge denne teknologi er at give medarbejdere mulighed for en meget realistisk træning og mulighed for at få instruktioner helt tæt på virkeligheden. Teknologien er et eksempel på, hvordan man i industrien også arbejder med mere digitale processer i træningen af medarbejdere.
Tæt samarbejde med biotekindustrien
På uddannelsen er der et tæt samarbejde med industrien, og det giver de studerende et indblik både i forskellige virksomheder og processer i fx en industriel produktion.
I sin studietid har Mommina mødt adskillige andre virksomheder i Biotekbyen som fx Novozymes og NNE igennem virksomhedsbesøg, gæsteundervisere og casebaserede projekter.
Praktikperioden har resulteret i et jobtilbud som studentermedhjælper, hvor Mommina nu kan fortsætte arbejdet med augmented reality for at optimere processer i virksomheden.
Stærkt samarbejde med Novo Nordisk Kalundborg
Efter Momminas praktikperiode tager hun hul på sit afsluttende semester, hvor hun skal skrive sit bachelorprojekt. Her fortsætter hendes samarbejde med Novo Nordisk i Kalundborg, og Mommina er i øjeblikket ved at overveje hvad omdrejningspunktet skal være for hendes projekt.
Læs mere om uddannelsen til diplomingeniør i bioteknologi