Gå til hovedindhold

Nyt samskabelsesprojekt kan vise vejen, når jobcentrene nedlægges

Et toårigt samskabelsesprojekt har undersøgt, hvordan man kan skabe småjobs til udsatte borgere samt fastholde dem på arbejdsmarkedet. Resultaterne blev i sidste uge sendt til beskæftigelsesministeren, for konklusionerne rummer vigtig viden i en fremtid uden jobcentre. 

Hvad skal erstatte de jobcentre, som regeringen vil nedlægge? Det spørgsmål er blevet diskuteret flittigt af kommuner og arbejdsgivere. Projektet ”Varig tilknytning til arbejdsmarkedet – Ny helhedsorienteret model (VTA)”, hvor Professionshøjskolen Absalon spiller en central rolle, kommer nu med et bidrag til debatten:

Ved hjælp af indsatsmodellen, som er en ny tilgang udviklet af projektet, har man sat sig for at undersøge, hvordan flere udsatte borgere kommer ud i småjobs, samt hvordan man fastholder dem på arbejdsmarkedet.

Vi har ønsket at finde en god model for at få flere i småjobs. Vi håber, at vi kan hjælpe flere til at få den rette støtte, så de kan udvikle sig i jobbet og også opnå flere timer på arbejdspladsen, så det kan blive en adgang til varig beskæftigelse
Claus Brygger Jacobi
Forsker på Socialrådgiveruddannelsen og projektleder på Absalons deltagelse i projektet

Indsatsmodellen går på tre ben, hvor udvalgte buddyer – eller virksomhedsmentorer - i virksomhederne, skræddersyede kompetenceløft og klyngenetværk af lokale virksomheder, som har forpligtet sig på at tage en udsat borger i småjob, er omdrejningspunktet. Claus Brygger Jacobi understreger især vigtigheden af en buddy som virksomhederne selv har udpeget, som en af grundene til at projektet har været en succes: 

”Det vigtige ved en buddy er, at det har givet jobcenteret en fast kontaktperson ind i virksomheden – og så har den person hjulpet kandidaten med at blive inkluderet i arbejdsfællesskabet, med de konkrete arbejdsopgaver og med at opnå flere timer på arbejdspladsen. Disse virksomhedsmentorer har fungeret som ambassadører for social ansvarlighed,” forklarer Claus Brygger Jacobi.

Projektet har både arbejdet med kvinder med anden etnisk baggrund, ukrainske flygtninge samt borgere, som jobcenteret ellers ikke har haft held med at hjælpe via den ordinære indsats.

Her har sprogmentorer fra lokale sprogskoler spillet en stor rolle:

”Nogle af kandidaterne kunne meget lidt dansk, men de har lært de ord som har været nødvendige for at arbejde i virksomheden – fx lærte en af kvinderne ord som man bruger når man laver mad, fordi hun var ansat på en burgerrestaurant. En person fra sprogskolen har øvet ordene med hende i starten, og hendes buddy på virksomheden har taget over i resten af tiden.”

Vigtig forventningsafstemning

En vigtig læring fra projektet er, at forventningsafstemning at altafgørende for succes, understreger Claus Brygger Jacobi:

”Nogle virksomheder havde enten ikke helt forstået opgaven eller kunne ikke rumme den. Til gengæld har andre virkelig taget den til sig. Men vi kan konkludere, at forventningsafstemning er meget vigtig – og det kræver noget benarbejde at finde virksomhederne, der kan magt opgaven og vil prioritere den.”

Men der, hvor det er lykkes, har tilbagemeldingen været, at processen har modnet virksomheden: 

”Ved at kunne tilbyde en udsat borger et job, kan en virksomhed vise resten af medarbejderne, at man er en rummelig virksomhed, hvor man tager sig af de svageste og hinanden. Man sender et positivt signal både udadtil og indadtil,” forklarer Claus Brygger Jacobi. 

Brev til Beskæftigelsesministeren

Projektet er finansieret ved midler fra EU-socialfondsmidler og De centrale Erhvervsfremmemidler og er udviklet og gennemført i samarbejde mellem Roskilde Jobcenter, Corolab, lokale virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Professionshøjskolen Absalons Center for Socialt Arbejde har været med til både at skrive ansøgningen, udvikle indsatsmodellen og har efterfølgende evalueret indsatsen.

Kommissionen ønsker at få fleste mulige borgere i småjobs, og her står vi med en mulig måde at gøre det på. Det som reformkommissionen ønsker at opnå, det er hele essensen af vores projekt med indsatsmodellen
Claus Brygger Jacobi
Forsker på Socialrådgiveruddannelsen og projektleder på Absalons deltagelse i projektet

Anbefalingerne i Center for Socialt Arbejdes evaluering, som har fokus på at få flere udsatte borgere i småjobs, supplerer og kvalificerer i høj grad anbefalingerne fra Reformkommissionens rapport ”Nye reformveje 3”, som skal bruge som afsæt for Regeringens varslede reformering af beskæftigelsesindsatsen.

”Kommissionen ønsker at få fleste mulige borgere i småjobs, og her står vi med en mulig måde at gøre det på. Det som reformkommissionen ønsker at opnå, det er hele essensen af vores projekt med indsatsmodellen,” understreger Claus Brygger Jacobi.

Derfor sendte partnerne i projektet i sidste uge et brev til Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen med rapportens anbefalinger, samt projektparternes udpegning af vigtige læringspunkter.

Her fremhæver de blandt andet følgende læring:

”Reformkommissionen mangler konkrete anbefalinger til, hvordan man vil sikre at udsatte borgere inkluderes på arbejdspladserne og deres antal af løntimer øges gradvist. Vores undersøgelse viser, at buddyordningen/virksomhedsmentorer kan være et godt redskab til at opnå dette. Virksomhederne vil kunne anspores til at bruge en buddy/virksomhedsmentor, ved at få dækket den tid de bruger på opgaven i henhold til §§ 167-169 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. Man kunne endvidere støtte brugen af buddyer/virksomhedsmentorer i kommunerne ved at refundere den kommunale udgift.”

Projektpartnere

Roskilde Kommune, Corolab som er en medlemsorganisation for lokale virksomheder og et ”hotspot for innovation”, Professionshøjskolen Absalon, CLAVIS sprog og kompetence, Roskilde Tekniske Skole, Zealand Business College (ZBC), HF og VUC Roskilde og Køge, Zealand erhvervsakademi, RUC og lokale virksomheder.  

Følgeforskning

I Center for Socialt Arbejde fortsætter man sit arbejde med at skabe ny viden til gavn for fremtidens beskæftigelsesindsats. Man laver blandt andet følgeforskning for projektet IPS-Sjælland, hvor 14 af regionens kommuner arbejder på at få borgere med psykiske lidelser i småjobs med Individuel Planlagt Støtte (IPS). Resultaterne fra projektet vil foreligge i slutningen af året, så de også kan bidrage til omlægningen af beskæftigelsesindsatsen, når jobcentrene nedlægges, måske allerede til næste år.

Vil du vide mere om VTA eller IPS-projektet så kontakt projektleder Claus Brygger Jacobi på e-mail: caja@ph.dk eller telefon: 72482711.