Professionshøjskoler modtager millionbevilling til at styrke sygeplejerskeuddannelser i Kenya og Indien
Med 38 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal tre danske professionshøjskoler over de næste fem år arbejde med at forbedre kvaliteten på sygeplejerskeuddannelserne - i Indien og Kenya.
Et stort internationalt projekt, der sigter mod at forbedre kvaliteten af sygeplejerskeuddannelsen i Indien og Kenya samt styrke sygeplejerskers rolle i forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme (CMD), har netop modtaget 38 millioner kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Projektet med titlen “Strengthening CMD prevention and care capacity by improving the quality of nursing education” er et samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole, VIA University College, Professionshøjskolen Absalon og sygeplejerskeuddannelser i Indien og Kenya.
Uddannelse giver langvaring positiv effekt
Kardiometaboliske sygdomme som bl.a. hjerteanfald, slagtilfælde, diabetes og insulinresistens er i stigning og udgør en global sundhedsudfordring. Det har alvorlige sociale og økonomiske konsekvenser, når sygdommene rammer sårbare befolkningsgrupper og sundhedssystemer.
“Globalt set kæmper sygeplejefeltet med ensartede udfordringer som ulighed i sundhed, stigende antal multi- eller kronisk syge patienter og adgang til uddannelse. Derfor er vi glade for, at Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte dette vigtige projekt,” siger Daniel Bojsen, der er direktør for sundhedsområdet på Professionshøjskolen Absalon.
Det bevilligede projekt har til formål at forbedre kvaliteten af sygeplejeuddannelsen i Indien og Kenya, med det overordnede mål at styrke de lokale sundhedssystemer til at forbygge, diagnosticere og behandle den stigende byrde af kardiometaboliske sygdomme.
“Med bevillingen får vi mulighed for at forbedre sygeplejerskeuddannelserne i Indien og Kenya og sideløbende udvikle løsninger, der kan have en langvarig positiv effekt på de lokale sundhedssystemer,” siger Kristine Yigen, projektleder, Center for Sygepleje, Professionshøjskolen Absalon.
Kapacitetsopbygning og internationalt samarbejde
Projektet har modtaget bevilling under Novo Nordisk Fondens program ”Partnership for Education of Health Professionals (PEP)” og løber fra januar 2025 til december 2029. Målet i denne periode er at forbedre kompetencerne hos kommende sygeplejersker ved at dele viden og metoder, der allerede har vist sig effektive både i Danmark og hos partnerne i Indien og Kenya:
“Vi er utroligt glade for denne bevilling, der både styrker det allerede gode samarbejde, der er mellem tre store sygeplejerskeuddannelser fra VIA, Professionshøjskolen Absalon og Københavns Professionshøjskole, men som samtidig skaber større internationalt udsyn på vores uddannelser. Vi vil gerne engagere os i de store sundhedsproblemer - både lokalt og globalt. Det giver bevillingen mulighed for,” siger Sussie Bratbjerg Israelson, institutchef for Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelser, Københavns Professionshøjskole.
Et skridt mod bæredygtige sundhedssystemer
Projektet er en del af Novo Nordisk Fondens arbejde med at styrke sundhedssystemer i lav- og mellemindkomst lande. Arbejdet har særligt fokus på styrke uddannelse af sundhedspersonale og samtidig sikre, at personalet har kompetencer til at håndtere udfordringer relateret til væksten i kroniske sygdomme.
”Vi er som sundhedsfaglig uddannelse begejstrede for at kunne bidrage med vores særlige faglige og pædagogiske viden og kompetencer ind i et projekt, som har til formål at kompetenceudvikle sundhedspersonale i mindre bemidlede lande. Projektet sætter de øvrige lande i stand til selvstændigt at imødekomme nationale sundhedsudfordringer i fremtiden. Derved er vi som fag og uddannelse med til at understøtte en bæredygtig international udvikling af både sygeplejefaget og globale sundhedsudfordringer,” siger Maria Dyhrberg Rasmussen, der er uddannelsesdekan for sygeplejerskeuddannelsen ved VIA University College.
Novo Nordisk Fonden har stor tillid til, at projektet vil kunne skabe varige forbedringer i sygeplejeuddannelserne og dermed også i de sundhedssystemer, de understøtter:
"Projektet vil yde et væsentligt bidrag til at styrke sygeplejerskers viden og kompetencer inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme. Projektet har et særligt fokus på at sikre, at sundhedspersonalet i udsatte og fattige områder i Indien og Kenya har de rette kompetencer til at forebygge og behandle f.eks. diabetes, som desværre er i meget kraftig vækst i disse områder. Desuden vil projektet bidrage til at styrke kvinders adgang til uddannelse og øge deres muligheder for at indtage lederroller. Det er derfor med stor glæde, at de tre danske professionshøjskoler er en del af det større partnerskab i PEP,” siger Mette Ide Davidsen, Director of Global Health Programmes, Novo Nordisk Fonden.