Gå til hovedindhold

"Sygeplejefaget handler om så meget mere end blot at have varme hænder"

Omsorgs- og sundhedssektoren er meget mere end det billede, vi får tegnet af den i medierne. Sådan lyder ordene fra sygeplejestuderende Lucas Hyttel.

Lucas Hyttel

I medierne er der nærmest konstant fokus på dårlig løn, hårde arbejdsvilkår og mangel på “varme hænder” i sundhedssektoren. Og selvom det også er en reel virkelighed, er det for de sygeplejestuderende på Professionshøjskolen Absalon et misvisende billede af, hvad sygeplejefaget egentlig er, og egentlig kan.

"Der er simpelthen så mange muligheder inden for sygeplejefaget. Jeg tror, mange har et billede af, at man som uddannet sygeplejerske kommer ud på en afdeling efter endt uddannelse, og så er man dér resten af sit arbejdsliv som de her meget omtalte “varme hænder”. Sådan behøver det slet ikke være, og man kan sagtens have en lang og lærerig karriere indenfor sygeplejen, hvor man skal kunne meget mere end bare at have det her omsorgs-gen, der tit er knyttet til forståelsen af sygeplejersker." Ordene kommer fra Lucas Hyttel.

Lucas er 24 år og studerer til sygeplejerske på 4. semester på Campus Roskilde på Professionshøjskolen Absalon. Han fortæller ihærdigt om, hvordan uddannelsens kombination af teori og praksis hele tiden åbner nye døre for ham og konstant overrasker ham.

"Jeg havde egentlig aldrig regnet med, at jeg skulle være sygeplejerske, og da jeg startede på studiet, havde jeg faktisk ikke de helt store forventninger til det. Men da vi kom i gang med de teoretiske fag, fandt jeg ud af, hvor nørdet og spændende et fag det egentlig er, og hvor stort et naturvidenskabeligt aspekt fagene indeholder. Det elsker jeg." fortæller Lucas Hyttel

Lucas Hyttel fortæller videre om, hvordan teorien går godt i spænd med praksis:

"Som sygeplejestuderende skal man i praktik en masse forskellige steder; alt fra hjemmeplejen til psyk til intensiv. Jeg er virkelig blevet overrasket over hver gang, hvor fed og forskellig praktikken er. Det har fået mig til at indse, at dét at være sygeplejerske er så meget mere end blot at have “varme hænder”. Faget er vildt komplekst, fagligt udfordrende og giver et hav af forskellige muligheder, lyder det fra Lucas.

Lucas Hyttel fremstår yderst ambitiøs, når man taler med ham. Det er ikke svært at øjne, at han har høje forventninger til resten af sin uddannelse og til sit fremtidige arbejdsliv.

"Fordi jeg stadig bliver overrasket over fagets mange retninger, ved jeg ikke præcist, hvor jeg ender endnu – og det synes jeg er helt perfekt. Udover at blive sygeplejerske kan man jo også blive underviser eller uddanne sig videre inden for det medicinske felt. Der er simpelthen et hav af muligheder og retninger, man kan gå i." tilføjer han.

2 mandlige sygeplejersker

Dybere samtaler på campus

Lucas Hyttel er en ud af fire mandlige sygeplejerskestuderende på sin årgang. Men det er ikke et problem, forsikrer han, og faktisk giver det ham noget helt særligt at være omgivet af kvindelige medstuderende.

"Man hører ofte folk snakke om, at sygeplejeuddannelsen er lidt af en “hønsegård”. Men der må jeg bare understrege, at man som mand faktisk kan få helt enormt meget ud af snakke med alle de kvindelige sygeplejerskestuderende, fordi man får nogle langt dybere samtaler, end man nok ville gøre med sine mandlige kammerater," fortæller Lucas.

Han fortæller, at der på campus er en tryg, hjemlig og hyggelig stemning, hvor man kan vende sine hverdagsproblemer – store som små – og hvor de bliver taget imod med alvor og respekt:

"Som mand er der i hvert fald et helt andet grundlag for at komme i kontakt med sine følelser, og det er bare virkelig et fantastisk aspekt at have i sit liv"

Derudover kan Lucas berette, at der naturligvis også er en festlig stemning på campus, hvor man på tværs af årgange og uddannelser kan komme hinanden nærmere til fester og andre sociale arrangementer.

"Der er noget for enhver smag og et ethvert temperament. Om man er til mange øl og dansegulv, eller om man er til rolig hygge med strikketøj og te – der er rum til det hele på vores campus." slutter han.

Om uddannelsen

 • Sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon er et fuldtidsstudie, der varer tre et halvt år og består af syv semestre. På uddannelsens syv semestre opnår du viden, færdigheder og kompetencer til at arbejde som sygeplejerske.

   
 • Under uddannelsen får du undervisning i sygeplejefaget og en række forskellige fag som eksempelvis psykologi, anatomi, farmakologi, sygdomslære, etik og jura.

   
 • Undervisningen er både praktisk og teoretisk orienteret. Den praktiske undervisning, klinikken, foregår blandt andet i øvelseslokaler, i de kliniske hospitalsafdelinger og kommunale hjemmeplejer, der er tilknyttet Professionshøjskolen Absalon.

   
 • De teoretiske undervisningsformer varierer mellem forelæsninger, holdundervisning og projektarbejder tilrettelagt som dialog-, diskussions- og casebaseret undervisning.

   
 • Som studerende har du stor mulighed for at præge din uddannelse. Blandt andet kan du vælge at tage et studieophold i udlandet, ligesom du også kan tage en del af din praktik i udlandet.

   
 • Uddannelsen afsluttes med, at du udarbejder et bachelorprojekt.