Om diplomingeniøruddannelsen i maskinteknologi
Kombiner teori og praktik til systematisk problemløsning til at finde bæredygtige løsninger, der kan omsættes i praksis.
Under uddannelsen i maskinteknologi anvender du din viden fra de teoretiske kurser, når du analyserer problematikkerne i de praktiske semesterprojekter. Ligesom den praktiske forståelse fra arbejdet med semesterprojekter virker som eksempler til at forstå teorien på uddannelsens kurser. På den måde bliver du skarpere til at analysere udfordringerne i arbejdet med at finde bæredygtige løsninger, der kan omsættes i praksis.
Du får gennem uddannelsens kombination af teori og projektarbejdet med reele cases kompetencer i at analyse og forstå komplekse problemstillinger omkring produkter, systemer og produktionssammenhænge. Kompetencer der er helt grundlæggende for at forstå os mennesker som brugere af produkter og som aktører i større systemer og produktionssammenhænge.
Projektbaseret undervisning
Fra første semester er en stor del af undervisningen projektbaseret, så du lærer at arbejde med og tænke i projekter. Projektarbejdsformen er helt essentiel for næsten alle ingeniørjobs.
Igennem projekterne møder du praktiske og reelle samfundsmæssige problemstillinger fra f.eks. arbejdet med grøn omstilling, biotekindustrien, healthcare, energi, industriel produktion og andre maskinteknologiske sammenhænge.
Du lærer gennem projektarbejdet at udarbejde konkrete tekniske løsninger i form af prototyper, og hvert semesterprojekt munder ud i fremstilling af et konkret fysisk produkt.
Du vil under uddannelsen opbygge erfaring med innovation, projektledelse og forretningsforståelse, og du vil lære både at samarbejde og styre samarbejde på tværs af fagligheder i en industriel produktion.
Du får kompetencer til at forstå og udvikle den teknologi, der bruges særligt i den bioteknologiske industri, der har en høj koncentration i Kalundborg, og du får en grundig ingeniørfaglig og teknisk viden om produktion, drift, optimering og udvikling i forbindelse med anlæg, der bygger på bioprocesser.

I undervisningen vil du komme til at arbejde både teoretisk og praktisk i værksteder, på campus og komme på virksomhedsbesøg for at opnå forståelse for den praktiske håndtering af maskinteknologiske problemstillinger.
Du vil blandt andet opbygge faglige kompetencer inden for:
- Materiale- og proceslære for metaller og plast
- Overblik over maskinelementer
- Styrkeberegninger
- Energiberegninger
- Dynamisk mekanik
- Grundlæggende elektroteknik
- Fluid mekanik
- Automation
- Sikkerhed, kvalitet, certificering
- Systematisk problemløsning, skitsering
- Projektledelse og arbejde med teams.
I næsten alle kurser vil der være inkluderet konkrete problemstillinger og/eller projektarbejde, hvor vi tager udgangspunkt i en eller flere af vores maskinteknologiske samarbejdsvirksomheder.
Valgfag
Valgfag er din mulighed for at fordybe dig ekstra i dine særlige interesser i slutningen af uddannelsens 3½ år, og udvalget af valgfag bliver nærmere beskrevet i takt med at valgfagene efterspørges og udvikles.
Praktik
På 6. semester skal du i praktik i en ingeniørvirksomhed, hvor du får indblik i arbejdet som ingeniør.
-
1. semester
- Projekt: Produktudvikling: Her lærer du at identificere og kommunikere et teknisk problem, samt at udarbejde konceptforslag til forbedring/optimering, med kompetencer inden for teknisk dokumentation og konstruktion.
- Mekanik 1: Du lærer grundlæggende mekanik med fokus på statik og simple strukturer.
- Materialelære: Du får indsigt i materialers egenskaber og, hvordan de kan anvendes.
- Matematik 1: Du bliver introduceret til de matematiske principper, der er fundamentale for ingeniørarbejde.
2. semester
- Projekt: Maskinkonstruktion: Du lærer at arbejde i et team om komplekse tekniske udfordringer og får samtidig en dyb forståelse for virksomheders struktur, projektledelse og bæredygtig udvikling – med fokus på praktisk erfaring og videnskabelig metode.
- Mekanik 2: Du går i dybden med mere komplekse mekaniske problemstillinger.
- Maskinelementer: Du lærer om design og funktion af komponenter som gear og lejer.
- Matematisk modellering: Du bruger matematik til at løse tekniske problemstillinger.
- Værkstedspraktik: Du får praktisk erfaring med værkstedsteknik og materialeforarbejdning.
3. semester
- Projekt: Automatik, elektronik og programmering: I projektet arbejder du med at programmere, opbygge og teste styringssystemer og får samtidig grundlæggende forståelse for automatik og elektroteknik, herunder PLC-programmering, komponentvalg og dokumentation – med fokus på praktisk anvendelse og teknisk sikkerhed.
- Produktionsteknik: Du lærer om fremstillingsprocesser og optimering af produktion.
- Matematik og fysik for ingeniører: Du fortsætter med at arbejde med matematiske og fysiske emner med fokus på praktisk anvendelse.
- Dynamik: Du studerer, hvordan bevægelse og kræfter påvirker mekaniske systemer.
4. semester
- Projekt: Maskinkonstruktion og elektroteknik: I projektet lærer du at koble teori og praksis, du træner struktureret projektarbejde og integrerer elektriske komponenter, software og mekanik i et mekatronik-projekt.
- Fluid mekanik: Du bliver introduceret til, hvordan væsker bevæger sig og påvirker omgivelserne.
- Termodynamik: Du lærer om energisystemer og varmeoverførsel.
- Digital styrkeberegning: Du bruger computerbaserede værktøjer til at analysere mekaniske konstruktioners styrke.
5. semester
- Projekt: Industri 4.0: Via et tværfaglig projekt skal du sætte dig ind i Industri 4.0-begrebet og dets anvendelsesmuligheder i en eksperimenterende opgave.
- Matematik og fysik for ingeniører: Du bygger videre på din forståelse af avancerede matematiske og fysiske emner.
- Robotintegration: Du lærer at anvende robotteknologi i industrielle miljøer.
- Valgkurser: Du vælger to kurser, der giver dig mulighed for at specialisere dig.
6. semester
- Ingeniørpraktik: Hele dette semester er dedikeret til praktisk erfaring i en virksomhed, hvor du arbejder med ingeniørfaglige opgaver i praksis.
7. semester
- Afgangsprojekt: Du arbejder på dit afsluttende projekt, hvor du bruger al din viden og erfaring fra tidligere semestre.
- Valgkurser: Du vælger to kurser, der matcher dine interesser og karrieremål.
Er du klar til en ingeniøruddannelse?
Vi har samlet nogle vigtige overvejelser til dig, der overvejer at uddanne dig til diplomingeniør i maskinteknologi.