Om radiografuddannelsen

Radiografuddannelsen er en 3½-årig professionsbacheloruddannelse. Det er en mellemlang videregående uddannelse med høj grad af integration mellem teori og praksis.
Uddannelsen er opdelt i 7 semestre på i alt 210 ECTS-point. Hvert semester har en varighed på ca. ½ år og udgør 30 ECTS-point.
På uddannelsen lærer du et konkret håndværk samtidig med, at du fagligt og personligt udvikler dig og bliver i stand til at have med forskellige grupper af mennesker at gøre.
Uddannelsen består først af en basisdel og dernæst af en studieretningsdel, hvor du specialiserer dig.
Uddannelsen giver adgang til titlen professionsbachelor i radiografi. Den engelske betegnelse er Bachelor of Radiography.
Fagområder
- Sundhedsvidenskab, der fx indeholder radiografi, nuklearmedicinsk teknologi, radiologisk teknologi, stråleterapeutisk teknologi, farmakologi, forskningsmetodologi og statistik, sundhedsinformatik, folkesundhedsvidenskab og epidemiologi.
- Naturvidenskab, der fx indeholder radiografisk billeddannelse, radiografisk anatomi og fysiologi, biokemi, mikrobiologi og infektionspatologi, radiologi, patologi, strålebiologi og strålebeskyttelse.
- Samfundsvidenskab, der fx idenholder praksisinnovation og entreprenørskab, jura, organisation, ledelse og sundhedsøkonomi.
- Humanvidenskab, der fx indeholder filosofi, pædagogik, psykologi, etik og kommunikation.
Du får også undervisning i de forskellige undersøgelsesteknologier, radiografer arbejder med. F.eks.:
- Røntgenteknik
- MR-teknik
- Ultralydsteknik
Grundlæggende opbygning
-
Basisdelen varer de første fire semestre. Den består af fire temaer, hvor det overordnede indhold er ens på alle uddannelsessteder:
- Grundlæggende viden om radiografi i patientforløb
- Grundlæggende færdigheder og kompetencer i radiografi
- Viden om radiografi i patientforløb
- Færdigheder og kompetencer i radiografi
Uddannelsen begynder med en basisdel på 4 semestre (2 år), hvorefter du ønsker en specialiseret studieretning: Nuklearmedicinsk billeddiagnostik, Radiologisk billeddiagnostisk og Stråleterapi. På basisdelen af uddannelsen får du viden, færdigheder og kompetencer til at udføre almindelige billeddiagnostiske undersøgelser og indgå i enkelte stråleterapeutiske og billedvejledte behandlingsforløb.
I løbet af den tid lærer du om mennesket (anatomi), omsorg for mennesket og grundlæggende og komplekse billeddannende teknologier til billeddannelse af mennesket både teoretisk og praktisk.
Du bliver undervist i det tværfaglige sundhedsprofessionelle perspektiv både teoretisk og praktisk, og du lærer om røntgenmodaliteter og komplekse undersøgelses- og patientforløb.
-
På 5. og 6. semester vælger du studieretning.
Du skal være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at du får opfyldt dit ønske om specialisering.- Radiologisk billeddiagnostik: Her arbejder du med billeddiagnostik med røntgen og ultralyd samt med CT- og MR-skanning.
- Nuklearmedicin: Her anvender du nuklearmedicinske undersøgelser og teknologi som gammakameraer og PET-skannere.
- Stråleterapi: Her arbejder du med stråleterapi af patienter som et led i kræftbehandling.
På studieretningen radiologisk billeddiagnostik vil du modtage den teoretiske undervisning på Absalon. På de øvrige studieretninger, vil du følge den teoretiske undervisning hos en af vores samarbejdspartnere, mens praktikken fortsat vil være i Region Sjælland.
-
Knap halvdelen af studietiden udgøres af praktik, det vi også på uddannelsen kalder at være i klinik/den kliniske undervisning. I praktikperioderne vil du arbejde på et af sygehusene i Region Sjælland, hvor du lærer at udføre en række forskellige undersøgelser.
Praktikgaranti
På uddannelsen er du sikret en praktikplads gennem hele uddannelsen