Uddannelsens opbygning
Oversigt over uddannelsens indhold
-
- ECTS-point : 30
- Prøve : Intern
Dette emne giver en grundlæggende introduktion til faget som socialrådgiver. Der er fokus på sociale problemer og socialt arbejdes praksis, som det aktuelt tager sig ud og udfolder sig i forhold til sociale problemer. Der inddrages teorier om sociale problemer og deres årsager. Du vil stifte bekendtskab med juridisk metode og grundlæggende retlige principper.
-
- ECTS-point : 30
- Prøve : Ekstern
Dette semester har fokus på socialt arbejde med voksne i udsatte positioner og beskæftigelsesområdet. Fokus er et øget kendskab til målgruppernes sociale problemer relateret til f.eks. psykiske lidelser, handicap, misbrug, kriminalitet, hjemløshed, prostitution mv. Der er ligeledes fokus på ledighed, arbejdsfastholdelse, forsørgelse og den politiske regulering og organisering heraf.
-
- ECTS-point : 30
- Prøve : Intern
Dette semester har fokus på det sociale arbejde med udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap og deres familier, samt den politiske og økonomiske organisering af socialt arbejde og betydningen heraf for professionsudøvelsen.
Der undervises i betydningen af at være en familie, et barn eller en ung i en udsat position samt forebyggende indsatser og helhedsorienteret undersøgelsesarbejde. Der inddrages metoder og redskaber knyttet hertil. Der introduceres til det tværprofessionelle og tværsektorielle samarbejde, herunder inddrages forskellige typer af offentlige, private og frivillige organisationer. Semesteret er praktikforberedende og lægger vægt på socialrådgiverens funktioner og roller i organisationen, herunder myndighedsrollen.
-
- ECTS-point : 30
- Prøve : Ekstern
Praktikperioden er på 20 uger, og er ulønnet. Praktikken har møde og deltagelsespligt svarende til fuld studieaktivitet (37 timer/ugen i praksis).
Her får du mulighed for at arbejde med fagligt relevante problemstillinger i praksis og observere arbejdet, reflektere over arbejdsopgaverne og selvstændigt prøve kræfter med arbejdet som socialrådgiver. Praktikken foregår inden for stat, region eller kommuner i Region Sjælland. Uddannelsen sørger for et stort udvalg af praktikpladser, som fordeles efter jeres ønsker. Man skal/må derfor ikke selv finde en praktikplads.
Det er også muligt at tage din praktik i udlandet. Du kan læse mere om dine internationale muligheder her
Praktikken vægter med 30 ECTS-point og afsluttes med en ekstern prøve.
Praktikken skal i samspil med uddannelsens teoretiske dele styrke din læring og bidrage til opfyldelse af uddannelsens mål for læringsudbytte.
I praktikken får du mulighed for at arbejde med fagligt relevante problemstillinger og opnå kendskab til relevante erhvervsfunktioner. Praktikforløbet tilrettelægges med progression fra det observerende til det reflekterende og selvstændigt udøvende.
-
- ECTS-point : 15
- Prøve : Intern
Socialt arbejde i tværprofessionel og tværsektoriel sammenhæng
Du vil i dette modul blive i stand til at foretage analyser i relation til integrationsprocesser, med baggrund i viden om og forståelse af begreberne globalisering, migration, kultur, diskrimination, integration og udvikling af fællesskab mellem majoritetsbefolkningen og minoritetsbefolkningen.
Med afsæt i integrationsprocesser vil du komme til at se på det tværprofessionelle arbejde samt hvilken funktion og rolle du som socialrådgiver kan have i denne forbindelse
Modulet starter med to ugers praktikopsamling. Her vil dine erfaringer fra praktikken blive drøftet med din underviser i socialt arbejde og dine medstuderende, temaet for denne opsamling vil være socialrådgiverens funktion og rolle.
Næste tema vil handle migration, kulturmødet og integration, dette tema vil være undervisningsbaseret og vil inddrage tværprofessionalitet i denne forbindelse.
Herefter vil du gennem et feltarbejde skulle udarbejde et projekt, der omhandler koordinering og ledelse af en tværprofessionel eller tværsektoriel opgave. Projektarbejdet vil foregå i små grupper og vil blive afsluttet med fremlæggelser for hele holdet.
Nogle af de emner, der vil indgå i undervisningen vil bl.a. være følgende: De juridiske aspekter ved migration, sygdomsopfattelser og kultur, frivillighed i arbejdet med migration, samtaler med tolk, transkulturel psykologi samt tværprofessionelt samarbejde på migrationsområdet.
For at inddrage praksis i modulet, vil der indgå gæstelærere i forløbet.
-
- ECTS-point : 15
- Prøve :
- Ekstern: valgmodul 9a og 9b
- Intern: valgmodul 11 c og 11d
Modul 9a :
Socialt arbejde med udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap og deres familier.
Dette er et valgmodul, det betyder at du har mulighed for at vælge mellem dette modul eller tre andre, der omhandler henholdsvis udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap, udsatte voksne og endelig socialt entreprenørskab . På uddannelsen skal du have gennemført enten dette modul eller beskæftigelses-valgmodulet.
Dette modul skal ses i forlængelse af modul 5, der omhandler familier, børn og unge og socialt arbejde. Modulet har fokus på forvaltningsudøvelse og sociale foranstaltninger for familier, børn og unge. Du vil også skulle se på betingelserne og rammerne for det sociale arbejde med målgruppen samt de metoder, der bruges i indsatsen. Endelig vil du få viden om indsatsernes virkninger overfor de mennesker, der er målgruppen.
Undervisningen vil foregå gennem oplæg, dialog, gruppeopgaver, egenaktiviteter samt et feltarbejde i grupper, hvor du forventes at deltage aktivt i alle elementer.
Modulet bestås gennem en ekstern mundtlig prøve. Prøven bedømmes ud fra 7-trins skalaen.
Modul 9b
Socialt arbejde på beskæftigelsesområdet
Dette er et valgmodul, det betyder at du har mulighed for at vælge mellem dette modul eller tre andre, der omhandler henholdsvis udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap, udsatte voksne og endelig socialt entreprenørskab . På uddannelsen skal du have gennemført enten dette modul eller børn og unge-valgmodulet.
Dette modul skal ses i forlængelse af modul 3, der omhandler arbejdsmarkedet og socialt arbejde. Modulet har fokus på forvaltningsudøvelse i forbindelse med arbejdsmarkeds og beskæftigelsesområdet. Du vil også skulle se på betingelserne og rammerne for det sociale arbejde med målgruppen samt de metoder, der bruges i indsatsen. Endelig vil du få viden om indsatsernes virkninger overfor de mennesker, der er målgruppen.
Undervisningen vil foregå gennem oplæg, dialog, gruppeopgaver, egenaktiviteter samt et feltarbejde i grupper, hvor du forventes at deltage aktivt i alle elementer.
Modulet bestås gennem en ekstern mundtlig prøve. Prøven bedømmes ud fra 7-trins skalaen.
Modul 11c
Socialt arbejde med udsatte voksne og voksne med handicap
I starten af modulet skal I, i grupper på ca. 5 personer, lave et feltarbejde hvor I selv udarbejde cases til undervisningen. Casene skal udarbejdes i samarbejde med borgere med borgererfaringer fra det sociale system.
I skal endvidere deltage aktivt i undervisningstilrettelæggelsen ved , at I forud for hver undervisningsgang har taget stilling til, hvilke temaer, emner, begreber, tekststykker, spørgsmål etc., I har mest brug for, at undervisningen skal koncentreres om. I skal basere jeres stillingtagen på modulets læringsmål, modulplanens indhold og jeres casearbejde.
Modul 11d
Socialt entreprenørskab, innovation og frivillighed
I løbet af modulet skal du sammen med din gruppe udarbejde en opgave, der ligger til grund for jeres prøve. I har mulighed for at vælge mellem to typer af opgaver:
- I kan selv skabe et innovativt projekt med afsæt i socialt entreprenørskab. På baggrund af dette, skal I begrunde og analysere dele af projektet med relevant teori fra modulet.
- I kan også tage udgangspunkt i et allerede eksisterende socialt entreprenørskab, en social økonomisk virksomhed eller en virksomhed, der har en CSR profil med det formål at analysere og evaluere indsatsen. Til brug for dette skal I inddrage relevant teori fra modulet.
-
- ECTS-point : 15
- Prøve : Intern
I modul 10 vil der være fokus dels på at se på det sociale arbejde på et teoretisk og analytisk metaniveau, dels på et mere anvendelsesorienteret niveau. Fokus vil være på at udvikle det sociale arbejde i forskellige kulturfor-mer og innovation, udvikling og kvalitetssikring af socialt arbejde samt evaluering vil være centrale elementer på modulet.
De studerende udarbejder sideløbende med undervisningen i grupper en projektbeskrivelse, hvor alle tematikker indarbejdes ift. deres konkrete (selvvalgte/selvopfundne) projekt med udgangspunkt i de 3 projektkrav:
- projektet skal sigte mod at løse en identificeret udfordring på beskæftigelsesområdet
- projektet skal inddrage borgerperspektivet
- projektet skal være innovativt
Udgangspunktet bliver ansøgningsskema til SATSpuljen.
Herigennem kommer de studerende til at arbejde konkret med målgruppe (brugerperspektiver), fagområde (beskæftigelsesindsats), samarbejdsformer/interessentanalyse (Socialt ent/innovaton/tværfagligt samarbejde), kvalitetssikring og udvikling (evaluering), økonomi/pris (samfundsøkonomisk effekt/kommunaløkonomisk besparelse), teorier og metoder (evaluering-former), hvorved læringsmålene opfyldes. -
- ECTS-point : 15
- Prøve :
- Ekstern: valgmodul 9a og 9b
- Intern: valgmodul 11 c og 11d
Modul 9a :
Socialt arbejde med udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap og deres familier.
Dette er et valgmodul, det betyder at du har mulighed for at vælge mellem dette modul eller tre andre, der omhandler henholdsvis udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap, udsatte voksne og endelig socialt entreprenørskab . På uddannelsen skal du have gennemført enten dette modul eller beskæftigelses-valgmodulet.
Dette modul skal ses i forlængelse af modul 5, der omhandler familier, børn og unge og socialt arbejde. Modulet har fokus på forvaltningsudøvelse og sociale foranstaltninger for familier, børn og unge. Du vil også skulle se på betingelserne og rammerne for det sociale arbejde med målgruppen samt de metoder, der bruges i indsatsen. Endelig vil du få viden om indsatsernes virkninger overfor de mennesker, der er målgruppen.
Undervisningen vil foregå gennem oplæg, dialog, gruppeopgaver, egenaktiviteter samt et feltarbejde i grupper, hvor du forventes at deltage aktivt i alle elementer.
Modulet bestås gennem en ekstern mundtlig prøve. Prøven bedømmes ud fra 7-trins skalaen.
Modul 9b
Socialt arbejde på beskæftigelsesområdet
Dette er et valgmodul, det betyder at du har mulighed for at vælge mellem dette modul eller tre andre, der omhandler henholdsvis udsatte børn og unge samt børn og unge med handicap, udsatte voksne og endelig socialt entreprenørskab . På uddannelsen skal du have gennemført enten dette modul eller børn og unge-valgmodulet.
Dette modul skal ses i forlængelse af modul 3, der omhandler arbejdsmarkedet og socialt arbejde. Modulet har fokus på forvaltningsudøvelse i forbindelse med arbejdsmarkeds og beskæftigelsesområdet. Du vil også skulle se på betingelserne og rammerne for det sociale arbejde med målgruppen samt de metoder, der bruges i indsatsen. Endelig vil du få viden om indsatsernes virkninger overfor de mennesker, der er målgruppen.
Undervisningen vil foregå gennem oplæg, dialog, gruppeopgaver, egenaktiviteter samt et feltarbejde i grupper, hvor du forventes at deltage aktivt i alle elementer.
Modulet bestås gennem en ekstern mundtlig prøve. Prøven bedømmes ud fra 7-trins skalaen.
Modul 11c
Socialt arbejde med udsatte voksne og voksne med handicap
I starten af modulet skal I, i grupper på ca. 5 personer, lave et feltarbejde hvor I selv udarbejde cases til undervisningen. Casene skal udarbejdes i samarbejde med borgere med borgererfaringer fra det sociale system.
I skal endvidere deltage aktivt i undervisningstilrettelæggelsen ved , at I forud for hver undervisningsgang har taget stilling til, hvilke temaer, emner, begreber, tekststykker, spørgsmål etc., I har mest brug for, at undervisningen skal koncentreres om. I skal basere jeres stillingtagen på modulets læringsmål, modulplanens indhold og jeres casearbejde.
Modul 11d
Socialt entreprenørskab, innovation og frivillighed
I løbet af modulet skal du sammen med din gruppe udarbejde en opgave, der ligger til grund for jeres prøve. I har mulighed for at vælge mellem to typer af opgaver:
- I kan selv skabe et innovativt projekt med afsæt i socialt entreprenørskab. På baggrund af dette, skal I begrunde og analysere dele af projektet med relevant teori fra modulet.
- I kan også tage udgangspunkt i et allerede eksisterende socialt entreprenørskab, en social økonomisk virksomhed eller en virksomhed, der har en CSR profil med det formål at analysere og evaluere indsatsen. Til brug for dette skal I inddrage relevant teori fra modulet.
-
- ECTS-point : 10
- Prøve : Intern
Dette modul er på 10 ECTS. Det er kortere end uddannelsens øvrige moduler og er optakten til arbejdet med jeres Bachelorprojekt. Det er meningen, at de grupper I er i på modul 12, også er de grupper i udarbejder Bachelorprojektet på modul 13 i. En af de første dage på modulet er der inviteret videnspersoner fra praksis, som kan drøfte jeres projektideer med. Sideløbende med den teoretiske undervisning skal I således arbejde med jeres problemfelt og ideer til jeres kommende bachelorprojekt.
-
- ECTS-point : 20
- Prøve : Ekstern
Du skal sammen med din gruppe udarbejde din bachelorprojekt i relation til en praksisnær problemstilling, der skal være central for faget og professionen. Problemstillingen skal godkendes af din vejleder. Du skal i projektet anvende og reflektere over professionens vidensgrundlag, og du skal bruge grundlæggende akademiske arbejdsmetoder i undersøgelse af projektets problemstilling. Du og din gruppe kan under udarbejdelse af projektet samarbejde med en privat, frivillig eller offentlig virksomhed.
Absalon sikrer dig en praktikplads på uddannelsen
Praktikken foregår inden for stat, region og kommuner i region Sjælland eller i udlandet.