Praksisrettet uddannelse målrettet ledere på skoleområdet.
Ledere på skoleområdet har i disse år en helt særlig opgave, som består i at løfte elevernes læring og trivsel samtidig med, at en lang række forandringer skal realiseres.
Der skal tages ejerskab over kommunale strategier, som skal tilpasses skolens ønsker og udfordringer. Der skal samarbejdes med stærke fagprofessionelle, engagerede forældre, tydelige faglige organisationer og mange andre interessenter. Og det skal ske på tværs af forvaltninger og sektorer.
Det er en spændende udfordring, hvor man står i spidsen for afgørende beslutninger, der former fremtiden for børn og unge.
Start på uddannelsen her
For at få mest muligt ud af netværket anbefaler vi, at du starter på modulet Det personlige lederskab og forandring
Fokus på både ledelse og styring
Uddannelsen arbejder med:
- Hvad ledelse er for et fænomen, og hvem man er som leder
- Lederens rolle, muligheder og betydning - fra politiske mål til elevers læring
- Hvordan man leder og skaber løsninger i tværfaglige fællesskaber ved at inddrage og samarbejde med alle relevante faggrupper
- Faglig ledelse, herunder lærende teams
- Organisering: Hvordan opbygges skolen, hvordan fordeles opgaverne, og hvordan sikres fleksibel arbejdsplanlægning?
- De rammer, man skal agere under: lovgivning, forvaltningspraksis, økonomi, osv.
Stor vægt på det praksisnære
Tæt koblet til hverdagen
Undervisningen bygges op om de studerendes egne problemstillinger og dilemmaer. Under uddannelsen afprøves nye ledelsesformer og tiltag af i praksis og løbende reflekteres over handlingerne – også som en del af eksamen. Mange studerende oplever derfor, at studiet gør en stor forskel i forhold til at skabe resultater og indfri deres ambitioner på arbejdet.
Inspiration fra spændende indlægsholdere
På hvert modul inviteres skolechefer, skoleledere, lærere, forældre og konsulenter ind. De giver dels et billede af, hvad de er optagede af, og dels kommer de med helt konkret inspiration. Temaerne vil fx være
- Hvordan bliver man målt som leder?
- Hvilke erfaringer er der med faglig ledelse, kommunikation og samarbejde på tværs?
- Hvordan skaber man en fælles skole med borgerne?
- Hvordan indsamler, analyserer og bruger man data som beslutningsgrundlag?
Et uvurderligt netværk
På skolelederuddannelsen får du fordelene ved at være sammen med ligesindede. Samtaler og drøftelser med de andre studerende om egen og andres hverdag giver inspiration og sparring. Hvert modul indledes med et internat på 2 dage, og undervejs arbejdes der i studiegrupper – alt sammen for at give det bedste grundlag for at opbygge et netværk, som rækker langt ud over uddannelsen.
Tid og sted
Undervisningen foregår på Professionshøjskolen Absalons campus i Roskilde. Den består af tre grundmoduler, to valgfag og et afgangsprojekt, og det tager 2½ år at blive færdig. For at få mest muligt ud af netværket anbefaler vi, at du starter på modulet Det personlige lederskab og forandring og fortsætter gennem uddannelsen uden pauser.
Hvert modul indledes med et internat, som efterfølges af 2 x 2 sammenhængende undervisningsdage. Til sidst afsluttes med en enkelt undervisningsdag, som bygger op til opgaveskrivning og eksamination.
Tilmeld dig nedenfor under de enkelte moduler
Uddannelsens moduler
-
På det første modul er der fokus på din identitet som leder. Hvad brænder du for? Hvad er dine styrker, og hvilken betydning har din person for dit lederskab? Du får inspiration fra teorier, der skitserer forskellige former for ledelse. Og der suppleres med frugtbare eksempler fra virkeligheden: Hvorfor og hvordan lykkes de ledere, der er succesfulde? Der lægges stor vægt på kommunikation. Tydelig ledelseskommunikation har stor effekt i forhold til at skabe mening og følgeskab omkring skolens rammer, vilkår og de beslutninger, der træffes.
De første to undervisningsdage er tilrettelagt som internat et sted på Sjælland. Har du slet ingen mulighed for at overnatte, er programmet tilrettelagt så det er muligt at tage hjem at sove og møde igen næste morgen. Ønskes uden overnatning, skriv uden overnatning i bemærkninger. I tilfælde af vegetar etc., er det vigtigt, du skriver dette under bemærkninger.
-
Efter at du selv har været i fokus, handler det om medarbejderne – både om den enkelte og om større eller mindre grupper af medarbejdere. Hvad motiverer? Hvilke dynamikker er der på spil? Hvordan leder du bedst i forhold til at understøtte skolens mål om kompetencer, kvalitet og resultater? Der er stort fokus på faglig ledelse og masser af inspiration i forhold til det. Effektiv faglig ledelse har en stor effekt på skolens resultater - både direkte og indirekte i form af distribueret faglig ledelse gennem ressourcepersoner og teams.
Dagligdagen er fyldt med vanskelige og dilemmafyldte beslutninger, og derfor er det ikke svært at finde eksempler fra hverdagen, der kan danne grundlag for værdifulde drøftelser på holdet: Hvad gør du, når lærerteams ikke fungerer? Hvordan håndterer du konflikter eller svære samtaler? Og hvordan sikrer du, at den enkeltes ønsker om efter- og videreuddannelse harmonerer med skolens overordnede rammer og mål?
-
Tredje modul handler om strategi, opbygningen af organisationen og kulturen. Hvordan oversætter du krav, mål og forventninger fra regering, kommune, bestyrelse osv. til konkrete indsatser, der har effekt for den enkelte elev? Hvordan opbygger du en moderne, modstandsdygtig og målorienteret organisation? Og hvordan står man i spidsen for at forandre en kultur?
Det forventes af dig, at du inviterer relevante faggrupper og ressourcepersoner med ind i dialogen omkring ledelsesmæssige beslutninger. Men det er samtidig op til dig at træffe de endelige beslutninger, tage styringen og sætte retning. Det kan være en svær balancegang, som det er oplagt at få værktøjer til og træne.
-
I dette fag stiller vi skarpt på, hvordan brugen af data kan være med til at understøtte den pædagogiske og didaktiske udvikling. Spørgsmålet er, hvordan man bruger karaktergennemsnit, trivselsmålinger og nationale tests som grundlag for udvikling? Hvilke fordele og ulemper er der? Og hvordan analyserer man data?
Samtidig kigger vi på, hvordan resultaterne bruges – dels til at formulere mål, forventninger og strategier og dels til at planlægge konkrete indsatser. Alt sammen med det mål at styrke elevernes læring og trivsel.
Men faget handler ikke kun om tal. Vi arbejder også med, hvordan man skaber en feedback- og sparringsbaseret skolekultur, hvor der både er plads til at tale om det, som går godt og det, som går mindre godt. Og om, hvordan strategier kan forankres blandt medarbejderne.
-
Dette modul sætter rammerne for, hvilke krav du skal leve op til som leder. Hvad er folkeskolens formål, og hvilke lovgivningsmæssige, forvaltningsretlige, personalejuridiske rammer er der for skolen og dit arbejde? Hvordan agerer du tværprofessionelt og tværorganisatorisk med dine samarbejdspartnere i blandt andet skolebestyrelsen, forvaltningen og kommunalbestyrelsen? Disse spørgsmål danner grundlag for mange gode drøftelser fra hverdagen, f.eks. om hvordan forvaltningen og skoleledelsen kan indgå i konstruktive dialoger og prioritere indsatserne med fælles mål for øje.
-
Afgangsprojektet afslutter uddannelsen. Undervisningen i forbindelse med afgangsprojektet foregår sammen med de øvrige studerende på Diplomuddannelsen i Ledelse.
Uddannelsen er udviklet i samarbejde med repræsentanter for skolechefer og skoleledere i Region Sjælland. Det har været afgørende for at sikre, at den matcher netop de udfordringer og muligheder, som lederne på skoleområdet skal agere i.