På dette modul opnår du kompetencer til at lede og facilitere relationelle processer i mindre og større grupper med henblik på at skabe læring,
udvikling og fornyelse i organisatoriske sammenhænge.
Modulet giver dig konkrete værktøjer til at kunne lede og facilitere relationelle processer i form af møder, teamudvikling, forandringer, workshops,
projektaktiviteter og lignende.
Dette valgmodul på 5 ECTS er en del af diplomuddannelsen i ledelse. Du kan læse modulet som en del af en hel uddannelse eller som et selvstændigt modul.
Modulet kan også indgå i et skræddersyet forløb. - Læs mere her
Om modulet
-
På modulet får du:
- viden om, forståelse af og kan reflektere over teorier og metoder, som belyser og adresserer de dynamikker, der med ledelsesmæssigt perspektiv udfolder sig mellem mennesker i det relationelle rum på gruppe- og organisationsniveau.
- kompetencer til at kunne navigere i spændingsfeltet mellem fokus på indhold og fokus på proces og gennem sproglige handlinger lede og skabe involvering, læring og nye handlemuligheder.
- kompetencer til at analysere det organisatoriske behov for relationelle processer under iagttagelse af de muligheder og begrænsninger, der ligger i henholdsvis en lederrolle og en konsulentrolle.
- konkrete værktøjer til at designe og gennemføre relationelle processer i sammenhæng med organisationens behov.
-
På modulet arbejdes der blandt andet med teorier, der omhandler:
- Facilitering
- Konflikter
- Gruppedynamikker
Vi arbejder med, hvordan facilitering af processer er invitation til medledelse og deltagelse. Alt sammen med afsæt i en forståelse af organisationer, relationer og processer som komplekse størrelser.
Målgruppe (Fane indhold)
Modulet er for dig, der er leder og ofte skal navigere i komplekse relationer til f.eks. medarbejdere, andre ledere, kunder og samarbejdspartnere.
Adgangskrav (Fane indhold)
- En kort eller mellemlang videregående uddannelse. Din uddannelsesfaglige profil er underordnet, alle grundfagligheder er relevante for Diplomuddannelsen i Ledelse, fordi det er en tværfaglig efteruddannelse.
- 2 års relevant ledelseserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse. Vi anerkender mange typer ledelseserfaring som relevant, fx projektledelse, koordinering, driftsplanlægning, teamledelse, personaleledelse, ledelsesunderstøttelse/HR, arbejdsmiljø/AMR og med-ledelse som TR.
Er du i tvivl om du opfylder adgangskravene?
Du er velkommen til at kontakte Absalons studievejleder ift. efteruddannelserne på evu-vejledning@pha.dk Medsend gerne dit CV, da det er et godt udgangspunkt for dialogen.
Hvis du ikke opfylder de formelle adgangskrav, kan du eventuelt blive realkompetencevurderet, dvs. optaget på baggrund af dine reelle kompetencer. Her vil dine samlede kompetencer fra arbejde, uddannelse, dele af uddannelser, kurser, frivilligt socialt arbejde mm. blive vurderet op imod de formelle adgangskrav, fx hvis du:
- Er faglært og har lang ledelseserfaring
- Mangler bevis på en kort eller mellemlang uddannelse, men har gennemført anden, relevant kompetenceudvikling, fx ledertræning og lederkurser
- En adgangsgivende uddannelse, men er nyuddannet.