Fødevare- og sundhedsinnovation
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Sundhed og Rehabilitering
Fødevarekvalitet, ernæring og sundhedsfremme kan sammen skabe nye innovative og sunde tiltag med mad og måltider.
Vores ambition er at kombinere viden og faglighed inden for fødevarekvalitet, ernæring og sundhedsfremme for derved at skabe nye innovative og sunde tiltag med mad og måltider. I forskningsmiljøet er der to delindsatser, hvor især krydsfeltet mellem dem bidrager til at indfri ambitioner og målsætninger.
Samarbejde mellem forskning og virksomheder
-
Formålet er at arbejde målrettet med innovation inden for sunde, bæredygtige fødevarer i nært samarbejde med regionale såvel som nationale fødevareaktører. Råvarekendskab og teknologiforståelse kombineres med viden om ernæring og forbrugere, så vi sammen med virksomheder udvikler produkter og ydelser på en vidensbaseret baggrund.
Vi arbejder tværfagligt med at øge spise- og ernæringsmæssig kvalitet af forskelligartede måltider fremstillet af mad- og ernæringsprofessionelle. Udviklingsarbejdet sker i samarbejde med dem, der tilbereder maden, og med involvering og fokus på målgrupper samt inddragelse af innovationsprocesser.
-
Formålet er at bidrage til livskvalitet gennem sundhed hos raske såvel som syge borgere hele livet. Vi kombinerer vores faglighed inden for generel sundhedsfremme med faglighed inden for ernæring og fødevarekvalitet for derved at øge det enkelte menneskes handlekompetence, og på den måde være med til at gøre en forskel. Dette sker i samarbejde med de relevante aktører, private såvel som offentlige, hvor vi arbejder med mad, kost og ernæringsterapi.
Signaturprojekter
-
Med en ambition om at gøre det nemt på en ernæringsrigtig måde at skifte fra animalske til plantebaserede fødevarer taler dette projekt ind i en aktuel samfundsudvikling. Udviklingsarbejdet baseres på teknologisk udvikling i samspil med et nytænkende fokus på ernæring og sensorik. Der udvikles tre kategorier af fødevarer: kødanaloge, mellemmåltider og melbaserede. Prototyper af fødevarer i de tre kategorier skal udvikles, og kvaliteten analyseres. De mest succesrige prototyper opskaleres, og den ernæringsmæssige kvalitet dokumenteres efterfølgende.
Projektet samler aktører fra jord til bord og vil munde ud i nye innovative plantebaserede fødevarer.
Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Docent Margit Dall AaslyngProjektperiode
2020 - 2023Samarbejdspartnere
Københavns Universitet, Organic Plant Protein, Hanegal, Quinoa Quality, Møllerup BrandsBevillingsbeløb
7.910.692 kr.Bevillingsgivere
Miljø og Fødevareministeriet - Green Development- and Demonstration ProgramMere om projektet
Du finder også informationer om projektet på UC Viden -
Formålet med projektet er at kortlægge forekomst af overvægt, svær overvægt og T2D hos ældre på plejecentre i Region Sjælland og samtidig undersøge, hvilken betydning disse tilstande har for de ældres hverdagsliv og plejepersonalets arbejde med målgruppen. Projektet har et særligt fokus på mad og måltider.
Viden fra projektet skal bidrage til nye projekter med fokus på udvikling af f.eks. målrettede måltidstilbud, der tager hensyn til de ældres præferencer og imødekommer ernæringsrelaterede udfordringer, samt andre plejetilbud til målgruppen, der overordnet bidrager til øget livskvalitet og en bedre hverdag for de ældre.
Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Lektor Anja Weirsøe DynesenProjektperiode
2020 - 2021Samarbejdspartnere
Professionshøjskolen Absalon (Ernæring- og sundhedsuddannelsen, Ergoterapeutuddannelsen), Steno Diabetes Center Sjælland, Afdeling for Geriatri, Holbæk sygehusBevillingsgivere
Steno Diabetes Center SjællandMere om projektet
Du finder også informationer om projektet på UC Viden
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.