Fødevare- og sundhedsinnovation
Forskningsmiljøet er forankret i Center for Sundhed og Rehabilitering

Fødevarekvalitet, ernæring og sundhedsfremme kan sammen skabe nye innovative og sunde tiltag med mad og måltider.
Vores ambition er at kombinere viden og faglighed inden for fødevarekvalitet, ernæring og sundhedsfremme for derved at skabe nye innovative og sunde tiltag med mad og måltider. I forskningsmiljøet er der to delindsatser, hvor især krydsfeltet mellem dem bidrager til at indfri ambitioner og målsætninger.
Samarbejde mellem forskning og virksomheder
-
Formålet er at arbejde målrettet med innovation inden for sunde, bæredygtige fødevarer i nært samarbejde med regionale såvel som nationale fødevareaktører. Råvarekendskab og teknologiforståelse kombineres med viden om ernæring og forbrugere, så vi sammen med virksomheder udvikler produkter og ydelser på en vidensbaseret baggrund.
Vi arbejder tværfagligt med at øge spise- og ernæringsmæssig kvalitet af forskelligartede måltider fremstillet af mad- og ernæringsprofessionelle. Udviklingsarbejdet sker i samarbejde med dem, der tilbereder maden, og med involvering og fokus på målgrupper samt inddragelse af innovationsprocesser.
-
Formålet er at bidrage til livskvalitet gennem sundhed hos raske såvel som syge borgere hele livet. Vi kombinerer vores faglighed inden for generel sundhedsfremme med faglighed inden for ernæring og fødevarekvalitet for derved at øge det enkelte menneskes handlekompetence, og på den måde være med til at gøre en forskel. Dette sker i samarbejde med de relevante aktører, private såvel som offentlige, hvor vi arbejder med mad, kost og ernæringsterapi.
Signaturprojekter
-
Projektets formål er at øge mængden af dansk producerede bælgplanter mhp. 1) at bidrage til at mindske koncentration af CO2 i atmosfæren – der er en af de primære årsager til den globale opvarmning – 2) at opnå økonomiske og konkurrencemæssige gevinster for de virksomheder, der indgår i værdikæden fra jord til bord, 3) at medvirke til at flere danskere efterlever kostrådene, der anbefaler, at vi i gennemsnit spiser 100 g bælgfrugter om dagen samt 4) at få mere viden om bælgfrugternes sundhedsfremmende effekter.
Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Docent Margit Dall AaslyngProjektperiode
2024 - 2027Samarbejdspartnere
Dava Foods Ingrediens A/S, Compass Group, Seges Innovation P/S, Københavns Universitet og Aarhus UniversitetBevillingsgivere
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)Mere om projektet
Du finder også informationer om projektet på UC Viden -
Projektet Væredygtige Unge i Naturen arbejder for at styrke mental sundhed hos børn og unge, der er anbragt på døgninstitution. Formålet er, gennem samskabelse med de unge og institutionernes medarbejdere og ledere, at udvikle og afprøve en natursocial indsats, der ved at understøtte de unges udvikling af kompetencer og fællesskaber fremmer deres trivsel og livsmestring. Indsatsen rummer oplevelser, bevægelse og mad i naturen og retter sig dermed også mod at fremme de unges
fysiske sundhed.Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Lektor Nina Odgaard NielsenProjektperiode
2024 - 2027Samarbejdspartnere
Naturvejledning DanmarkBevillingsgiver
Novo Nordisk FondenMere om projektet
Du finder også informationer om projektet på UC Viden -
Antallet af ældre med overvægt er stigende både i Danmark og i udlandet. En række sygdomme er forbundet med overvægt og svær overvægt (O/SO). Forekomsten af danske hjemmeboende ældre over 65 år med et BMI ≥25 er over 57%. Til sammenligning anslås det, at blot ca. 2 % af de hjemmeboende er undervægtige (BMI˂18,5). Alligevel har dansk forskning i de seneste år koncentreret sig om de undervægtige ældre. Forskning om ældre med overvægt på plejecentre er et underbelyst felt i Danmark. Som grundlag for ansøgningen er der gennemført et pilotstudie i tre kommuner i Region Sjælland. Pilotstudiet dokumenterede problemets udbredelse i plejesektoren, idet op imod 51% er overvægtige (BMI ≥25), 19% er svært overvægtige (BMI ≥30), mens der er 6%, der er undervægtige (BMI˂18,5). Studiet bekræftede, at overvægt kan komplicere øvrige sygdomme såsom type 2-diabetes (T2D) og hjertekarsygdomme, ligesom funktionsevne er påvirket af vægten.
Projektlead
Professionshøjskolen AbsalonProjektleder i Absalon
Lektor Tenna ChristoffersenProjektperiode
2022 - 2025Samarbejdspartnere
Københavns Universitet, Herlev Hospital og Odsherred KommuneBevillingsgiver
Innovationsfonden og Steno Diabetes Center SjællandMere om projektet
Du finder også informationer om projektet på UC Viden
Kontakt
Skal vi samarbejde?
Vi samarbejder bredt med praksis og andre vidensinstitutioner, og vi vil gerne udbygge vores samarbejde med det omgivende samfund og med danske og internationale forskningsinstitutioner.
Hvis du er interesseret i at samarbejde med os, så kontakt ovenstående. Du er også velkommen til at tage kontakt, hvis du er interesseret i at gennemføre et ph.d.-projekt ved forskningsmiljøet.