Gå til hovedindhold

Køge Kommune: Vi ville være de bedste med et højt fagligt niveau

Professionshøjskolen Absalon hjalp Køge Kommunes træningsenhed med at løfte den faglige identitet blandt ergoterapeuterne. I dag er forløbet noget, der tales om blandt ergoterapeuter rundt om i landet.

Lars Hoppe Søe, Driftsleder for genoptræning og rehabilitering og Annette Schlaikjer, Leder af træningsenheden i Køge Kommune.

Træningsenheden i Køge Kommune er i dag kendt som en fremragende arbejdsplads for specielt ergoterapeuter. Når et job i enheden bliver slået op, nævner ansøgerne, at enheden er kendt for sit forløb med Professionshøjskolen Absalon, som har hævet det faglige niveau betragteligt.

Det gør os så stolte. Jeg er så glad og stolt af det her forløb.
Annette Schlaikjer
Leder af træningsenheden i Køge Kommune

Erkendelse

Tilbage i 2016, før forløbet startede, havde ledelsen erkendt, at der var behov for handling, fordi ergoterapeuterne manglede en faglighed, der kunne få dem til at ranke ryggen og sikre, at borgerne fik den optimale gavn af ergoterapeuterne i træningsenheden. Men efter nogle møder med Professionshøjskolen Absalon blev det besluttet, at Lone Bech, der er lektor på ergoterapeutuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon skulle ansættes to dage om ugen i et år og efterfølgende en dag om ugen i et halvt år som en del af holdet.

Vi har altid hængt lidt i bremsen i forhold til ergoterapeuterne. Der har været store udskiftninger, forskellige måder at gøre tingene og en manglende faglig identitet blandt dem. Det var en helt ny tilgang. Vi har haft ergoterapeuter på mange kurser uden, at det ændrede så meget. Nu valgte vi et kursus på halvandet år med en række fokusområder. Set fra min stol har det været et mønstereksempel på et samarbejde mellem en uddannelsesinstitution og en arbejdsplads.
Lars Hoppe Søe
Driftsleder for genoptræning og rehabilitering, Køge Kommune

Bevidstgøre ledelsen

Fokusområderne, der skulle arbejdes med i samarbejde med Lone Bech fra Professionshøjskolen Absalon var blandt andre:

  • At skabe et fagligt fundament i ergoterapien
  • Tydeliggøre de faglige standarder og måleredskaber
  • Booste kompetencer og identitet
  • Bevidstgøre ledelsen om ergoterapeuternes virke
  • Udvikle det ergoterapeutiske arbejdsfelt

Der blev holdt møder en gang om måneden med opfølgning på målsætningerne og hertil set på forløbets udvikling og ledelsens fortsatte fokus. Lars Hoppe Søe fortæller om forløbet: ”Det har simpelthen været så godt, og vi har flyttet os så meget. I og med, at det er foregået her i huset, er der kommet en helt anden ballast, og så er det udviklet i egen praksis”.

Forløbet begyndte 1. januar 2017, og kort efter blev Annette Schlaikjer ansat som leder, og hun tog sammen med alle ergoterapeuterne på kursus i OTIPM i Århus. Hun fortæller videre: ”Kurset markerede et skifte, og alle kunne se, at nu var det alvor. Og så var det også en styrke, at jeg som leder var med på kurset”.

AMPS strategi

Forløbet varede samlet halvandet år, og Køge Kommune kører nu selv videre med at fastholde og videreudvikle forandringerne. Træningsenheden står i dag skarpere ikke mindst i forhold til borgerne.

Vi har en AMPS strategi, og alle ergoterapeuter er AMPS kalibrerede. Det betyder, at alle har samme udgangspunkt. I dag er ergoterapeuterne rigtig skarpe på at lægge en aktivitetsbaseret plan for borgerens forløb. Det er noget, som er brugbart for borgeren i hverdagen, så vi er nu langt mere målrettede.
Annette Schlaikjer

Og visionerne er der stadig, selv om Lone Bech og Professionshøjskolen Absalon ikke længere har sin daglige gang i Køge. ”Ambitionen er, at vi vil være de bedste og have et højt fagligt niveau. Den vision har vi stadig. Vi kan ikke bare sige, at vi har været igennem det her, og så slapper vi af. Der er stadig ting, vi kan arbejde med”, siger Annette Schlaikjer.