Gå til hovedindhold

230 gymnasieelever deltager i BioTEKmesterskaberne i nyt onlineformat

13 uddannelsesinstitutioner skulle have gæstet Biotekbyen og Absalons nye Campus til årets BioTEKmesterskaber, men indtager nu i stedet Kalundborg online.

Alssundggymnasiet ved Onilne Biotekmester

Stemningsbillede fra dagens Online Event med faglige oplæg fra Biotekbyen mv.

27. januar er en dato, som man hos blandt andet Knowledge Hub Zealand, Absalon og en lang række af Biotekbyens virksomheder har set frem til længe. Endelig skulle gymnasieelever fra hele landet inviteres indenfor på det helt nye campusområde for at fremlægge deres løsningsforslag ved de årlige BioTEKmesterskaber, de skulle høre oplæg og ikke mindst fornemme stemningen i og omkring Kalundborgs karrieremuligheder i biotekindustrien.

De høje corona smittetal har dog endnu engang sat en kæp i hjulet for et fysisk event, og i stedet har arrangørerne i år sadlet om, så de unge ikke går glip af en dag i Biotekbyens tegn. Nu dog hjemme fra gymnasieklassen:

”Sidste år kørte vi på helt lavt blus uden en egentlig event pga. corona, hvor vinderne blot blev offentliggjort på en given dato. I år vil vi gerne vise noget mere af Biotekbyen frem, og derfor prøver vi nu et nyt onlineformat af, hvor der både bliver fagligt udbytte, indblik i Kalundborg som studie- og biotekby og konkurrencer undervejs”, fortæller Campuschef Conni Simonsen, som ellers havde set frem til at invitere gæster ind på det nye campus:

”Det skal bestemt ikke være nogen hemmelighed, at vi virkelig havde glædet os til at invitere de unge, som kommer både lokalt og langvejs fra, ind på vores helt nye campus, så de ved selvsyn kunne fornemme stemningen og nærheden til den industri, der er så unik for vores studerende i Kalundborg”
Conni Simonsen, Campuschef Campus Kalundborg

Konkurrencer og faglige oplæg – nu online

Det kan være svært holde fokus i en gymnasieklasse, når det hele foregår bag skærmen, men det har arrangørerne taget højde for. Projektleder Martina Koch, som tidligere selv har undervist i gymnasiet, ved, hvad der fanger de unge, og derfor har hun arrangeret både konkurrencer undervejs og faglige indlæg, hvoraf nogle af disse kan relateres direkte til det pensum, som eleverne selv potentielt skal op i til eksamen til sommer:

”Det er vigtigt, at der hele tiden er en grund til at følge med på skærmen, så vi kan fastholde de unges opmærksomhed. Derfor har vi arrangeret konkurrencer undervejs, og så har vi sørget for faglige oplæg, der i flere tilfælde passer med emner på pensum inden for bioteknologi for de fleste gymnasieklasser”
Martina Koch, Projektleder

Afsæt i manglen på STEM-kompetencer

Formålet med eventen er først og fremmest at sætte fokus på de mange spændende uddannelses- og karrieremuligheder inden for bioteknologi i Produktionsdanmark. BioTEKmesterskaberne er tænkt som et bidrag til løsningen på den nationale mangel på STEM-kompetencer (science, engineering, technology og mathematics). En udfordring, der bliver yderligere forstærket for virksomheder, der har forretningsaktiviteter langt væk fra København og de store uddannelsesbyer i Danmark, og hvor tiltrækning af højtspecialiseret arbejdskraft er helt afgørende.

Biotekbyen bakker op

Bag BioTEKmesterskaberne, som første gang blev afholdt i 2019, står Knowledge Hub Zealand og Professionshøjskolen Absalon i samarbejde med Kalundborgegnens Erhvervsråd og en række virksomheder fra Kalundborg og omegn. At BioTEKmesterskaberne år for år er en realitet uanset format, skyldes desuden og ikke mindst den store opbakning fra virksomhederne gennem såvel cases, oplæg, deltagelse i dommerpaneler som sponsorater til præmier mv. 



Virksomheder og organisationer i 2022 tæller:

Novo Nordisk, Novozymes, NNE, Kalundborgegnens Erhvervsråd, Kalundborg Kommune, Lundbeck, Kalundborg Forsyning, PJM, Chr. Hansen, Knowledge Hub Zealand, Kalundborg Symbiose og Professionshøjskolen Absalon.

Fakta om biotekbyen

I Biotekbyen Kalundborg ligger Skandinaviens største biotekproduktion. Her finder man blandt andet verdens største insulinfabrik, verdens største enzymproduktion og Danmarks største raffinaderi. Virksomhederne i byen inkluderer blandt andet Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Refinery, Chr. Hansen, Kalundborg Forsyning, Ørsted og Unibio. Tæt på Biotekbyen, i nabokommunen Odsherred, ligger Lundbeck med en stor kemisk produktion af lægemidler.