Gå til hovedindhold

Endnu et år med nedgang i ansøgertallet til Absalon ovenpå sidste års store fald

Antallet af ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen er uændret fra sidste års historisk lave niveau. Socialrådgiveruddannelsen oplever igen i år et fald, mens der på lærer- og pædagoguddannelsen ses en stigning. Vi ser stadig ind i udfordringer, vurderer Camilla Wang, rektor på Professionshøjskolen Absalon.

Sygeplejestuderende og dukke

Absalons samlede ansøgertal falder med tre procent, som lægger yderligere nedgang til sidste års markante fald. Dagens ansøgertal viser en stigning i antallet af 1.-prioritetsansøgninger til lærer- og pædagoguddannelsen, mens sygeplejerskeuddannelsen rammer det samme lave niveau som sidste år. Socialrådgiveruddannelsen fortsætter sit fald. 

“Jeg havde håbet, at sidste års katastrofeår var en enlig svale, men desværre fortsætter tendensen, bortset fra nogle enkelte lyspunkter,” siger Camilla Wang:

Udfordringen med mangel på sygeplejersker, pædagoger og lærere er allerede nu stor i Region Sjælland. Det er meget alvorligt. Vi bevæger os støt og roligt mod et fald i kvaliteten af regionens velfærd, når der ikke er tilstrækkeligt med uddannede medarbejdere. Den udvikling skal vi have vendt, for ellers får det mærkbare konsekvenser for borgerne - fra vuggestue til plejehjem
Camilla Wang
Rektor, Professionshøjskolen Absalon

Problemet har bidt sig fast

Det er ikke et nyt problem for regionen, understreger Camilla Wang. Sidste år faldt ansøgertallet på sygeplejerske-, pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannelsen markant, og den udvikling vender desværre ikke i år:“Der bliver færre unge i regionen, og samtidig stiger antallet af ældre og børn. Vi har brug for dygtige uddannede medarbejdere alle steder - fra børnehaverne til operationsgangen på hospitalerne. Flere skal uddanne sig til dén opgave, så det er et stort problem, at der ikke er ansøgere til uddannelserne,” siger Camilla Wang.  

“Vi står over for en stor opgave. Det kræver et tæt samarbejde på tværs af region, kommuner, skoler og uddannelser at få vendt den nedadgående kurve. Vi glæder os over, at  uddannelses- og forskningsministeren har varslet et reformarbejde fra efteråret, som skal øge attraktiviteten af professionsuddannelserne. Det er helt nødvendigt,” siger Camilla Wang.

Læreruddannelsen går frem

På læreruddannelsen er ansøgertallet steget med 12 procent fra sidste år og ligger på niveau med 2021. 

“Det er meget positivt. Det kan hænge sammen med, at der fra sommer er en ny læreruddannelse på vej skabt i et tæt nationalt samarbejde og med et økonomisk løft på 125 mio. kr. om året på landsplan,” siger rektor Camilla Wang og fortsætter: “Det viser, at politisk handling virker, og at det betaler sig, når Folketinget investerer i vores uddannelser”. 

Ny pædagoguddannelse i Holbæk er en ansøgersucces

Der ses en fremgang i ansøgere til pædagoguddannelsen, hvor tallet er trukket kraftigt op af den nyåbnede uddannelse i Holbæk. Uden den havde billedet set anderledes kritisk ud. Det samlede antal ansøgere er steget med 12 procent. 

Den 28. juli får alle, der har søgt ind på en videregående uddannelse i Danmark, svar på, om de er optaget. Herefter er det muligt at søge optagelse på uddannelser med ledige pladser, som blandt andet vil fremgå af Absalons hjemmeside.