Gå til hovedindhold

Lærerstuderende med specialpædagogisk profil: Jeg kan ikke forestille mig noget mere meningsfyldt

Lærerstudiet er ikke Christoffer Engelsens første videregående uddannelse, men da han hørte om muligheden for at læse den specialpædagogiske profil, tøvede han ikke med at søge ind.

26-årige Christoffer Engelsen læser til lærer med specialpædagogisk profil

26-årige Christoffer Engelsen startede i sommeren 2023 på den nyoprettede lærerprofil i specialpædagogik. Han har tidligere gået på universitetet, men den specialpædagogiske profil gav så meget mening for ham, at han ikke var i tvivl om han ville søge ind på den, for Christoffer har stor erfaring med netop de børn og unge, som kan have gavn af voksne med særlige kompetencer:

”Mine forældre kører utilpassede unge til og fra institutioner, og vi har haft børn med downs og autisme boende i aflastning, så jeg har stiftet meget bekendtskab med de børn og unge, som har ekstra behov igennem mit liv. Derudover havde jeg et par sabbatår, hvor jeg arbejdede i en ADHD-klasse på en folkeskole.”

Det forhold, eller den ”connection” som Christoffer kalder det, der opstår mellem den unge og den voksne, er helt særlig:

”Det var helt anderledes end noget jeg har oplevet før. Det, at der var nogen, som afhang af, at du kom den dag og var der for dem. Det betød virkelig meget for mig. Jeg kunne mærke hver dag når jeg stod op, at det var rigtigt. Jeg udførte et vigtigt og rigtigt stykke arbejde, mere end jeg har følt med noget andet, så da jeg hørte om den specialpædagogiske profil, tænkte jeg ikke to gange.”

Underviserne er virkelig gode til at koble fagene sammen, så hvert fag ikke er sin egen lille boble. Det giver fagligheden en meningsfuldhed
Christoffer Engelsen
Lærerstuderende med specialpædagogisk profil

En skolestart til mindebogen

Når man læser på den specialpædagogiske profil, er psykologi på skoleskemaet på første semester, og Christoffer husker tydeligt den første lektion:

”Vi får at vide, at et af de første emner vi skal dykke ned i er mistrivsel. Vi ved nok alle, at det findes ude i klasserne, men vores underviser satte dokumentaren "Smertensbørn" på, og jeg kan tydelig huske da den var færdig. Hele holdet sad fuldkommen stille. Ingen sagde noget, ingen bevægede sig eller skulle have lidt at drikke. Vi sad bare helt bomstille. Der kom en kollektiv følelse af, at vi skal ud og gøre en forskel. At det er noget væsentligt vi er ved at uddanne os til.”

Der findes mange uddannelser derude, men jeg tror ikke der er mange, der er så meningsfulde som den her, og som giver dig kompetencerne til, at gøre en kæmpe forskel for andre mennesker.
Christoffer Engelsen
Lærerstuderende med specialpædagogisk profil

Det handler om at gøre en forskel

I den efterfølgende undervisning sætter underviseren fokus på psykologien bag børnenes handlingsmønstre; hvordan de tænker og hvad man som underviser kan gøre, for at imødekomme deres behov.

”Jeg synes undervisningen er virkelig spændende. En ting er, at jeg i forvejen var meget interesseret i psykologi, men underviserne er virkelig gode til at koble fagene sammen, så hvert fag ikke er sin egen lille boble. Det giver fagligheden en meningsfuldhed,” fortæller Christoffer, der ikke et sekund fortryder at være begyndt på den specialpædagogiske profil.

Og Christoffer har da også en klar opfordring, til enhver der overvejer at læse til lærer med specialpædagogisk profil:

”Der er rigtig mange børn, der har brug for lige præcis dig. Der findes mange uddannelser derude, men jeg tror ikke der er mange, der er så meningsfulde som den her, og som giver dig kompetencerne til, at gøre en kæmpe forskel for andre mennesker. Jeg synes du skal komme ud og gøre en forskel, og blive noget for nogen”.

Lærer med specialpædagogisk profil

Profilen kan læses i både Vordingborg og Roskilde. 

Du søger ind på den ordinære læreruddannelse, og efter studiestart vælger du dig ind på profilen. 

Læs mere om læreruddannelsen med specialpædagogisk profil, som har studiestart 1. september.