Lektor fra Absalon vinder Undervisningsprisen 2024
Lektor på fysioterapeutuddannelsen, Iben Holm Fogstrup, vinder Underviserpris. Det er Ibens studerende, der har indstillet hende til prisen.

”Formålet med Undervisningsprisen er at anerkende den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for de studerende og for måden, man lærer på. Undervisningsprisen skal skabe øget opmærksomhed om underviserrollen og inspirere til fremragende undervisning på de videregående uddannelser.”
Således beskrives den pris, som Absalons lektor på fysioterapeutuddannelsen, Iben Holm Fogstrup, i dag modtager i Operaen i København. Det er Ibens studerende, der har indstillet hende til prisen på uddannelsen, og rektorkollegiet for professionshøjskolerne der har lavet den endelige indstilling, som blandt andet har lagt vægt på Ibens engagerende og varierende undervisningsmetoder:
”For eksempel har Iben udviklet et spil omkring den geriatriske borger, der ved hjælp af en spilleplade tager de studerende gennem litteraturen på området, ligesom Ibens diagnose-puslespil, ifølge de studerende, er et sjovt redskab til at lære at stille den rigtige diagnose. Iben har et stort fokus på, at de studerende øver og træner deres praktiske kompetencer ved at ”komme ned til briksene” og ”få det i hænderne”.
Tillid og opbakning skaber pris-vindende rammer
Det er Iben, der har vundet prisen, men spørger man hende selv, så har mange del i den:
”Jeg kan kun skabe et godt undervisnings- og læringsrum, fordi de studerende har lyst til at lege med og viser mig stor tillid i det rum, vi skaber sammen. En stor årsag til at kunne lykkes som underviser i denne sammenhæng er, at jeg har de studerendes, mine kollegers og min leders opbakning."
En anerkendelse af Iben og teamet
Følelserne fik også frit løb, da uddannelsesleder på fysioterapeutuddannelsen, Ane Kruse, fik at vide, at Iben havde vundet:
”Jeg blev virkelig begejstret, og meget rørt både på Ibens vegne, men også på teamets vegne. Og så endda på opfordring af de studerende. Sikke en anerkendelse af hende, af teamet og af fysioterapeutuddannelsen på Absalon,” fortæller Ane, der samtidig lægger vægt på, at prisen ikke er et resultat af et enkelt begejstret semester:
”Det er fordi, vi gentagne semestre år efter år bliver ved med at levere samme høje indsats og faglige niveau. Det er en bekræftelse af, at det vi gør, gør vi godt og rigtigt. Samtidig giver det en kæmpe lyst og motivation til at blive ved med at levere fremragende undervisning.”
Prisen åbner op for nye muligheder i uddannelsen
Med prisen følger også 500.000 kroner, hvoraf de 200.000 kroner er en personlig hæderspris og de resterende 300.000 skal gå til udviklingsaktiviteter på uddannelsen. Sidstnævnte er der, ifølge Ane Kruse allerede taget hul på:
”Det er jo en helt unik mulighed. Vi har allerede taget forskud på glæden, og er i gang med et udviklingsprojekt om AI, hvor prisen har muliggjort, at vi har kunne hente en international ekspert og kollega ind for at hjælpe os med at udvikle AI i fysioterapiundervisningen. Dertil vil vi på en faglig studietur, og så ligger det Iben på sinde, at der også bliver en faglig aktivitet for studentervejlederne, som klæder dem endnu mere på til at indgå i arbejdet med at understøtte studiemiljøet.”