Gå til hovedindhold

Mesterskab i Automation skudt i gang i Kalundborg

HTX-elever fra ZBC i Slagelse fik input til at arbejde som ingeniører og sparrede med studerende i Kalundborg om forestående projekt i automation og robotudvikling.

Kick-start på mesterskab i automation

Udvikl en robot, der kan løse en udfordring. Det er den ultrakorte version af den opgave, HTX-elever fra ZBC i Slagelse er blevet stillet i deres teknikfag af deres lærer til årets mesterskab i automation, som er et samarbejde imellem HTX på ZBC i Slagelse og diplomingeniøruddannelsen i maskinteknologi.

Som kick-start til opgaven, der skal løses over de kommende måneder, besøgte HTX-eleverne Campus Kalundborg, da det netop er den type opgaver, der kan være hverdag for en ingeniør i maskinteknologi. Underviser Henrik Lund fortalte om den fremgangsmåde man typisk bruger som ingeniør, CDIO (Conceive, Design, Implement, Operate).

Men hvordan arbejder man så konkret fra idé til den tekniske løsning?

Fem ingeniørstuderende på 3. semester indtog rummet og fortalte om deres projekt i automatik, elektronik og programmering, hvor de netop nu bygger på et samlebånd til en LEGO-bil, som skal bestå af 9 forskellige samlebåndsstationer, som bilen skal bygges igennem, uden brug af menneskehænder, når båndet kører. Præsentationen skulle inspirere eleverne, og de studerende stillede sig også til rådighed for sparring på HTX-elevernes egne idéer efterfølgende.

Man starter med brainstorm og idéer, og husk, at idéerne også gerne må være dårlige. Det er de faktisk ofte fra start. Vi starter ofte med et blankt papir, så sætter vi os ind i de muligheder, vi vil afprøve, og på den måde lærer vi hele tiden.
Jesper Vange, 31 år
Diplomingeniørstuderende i maskinteknologi
Oplæg ved maskingeniørstuderende

Fedt at få en opgave og at kunne spørge studerende til råds

Sortering af perler i farver, eller måske løse irritationsmomentet, hvor man har lagt sig i sengen, men har glemt at slukke lyset?

Det var et par af de tanker, eleverne gjorde sig om det, de ville opfinde en robot til.

"Det er bestemt ikke dårlige bud på noget, man kan løse. Og husk at det jo ikke gør noget, at man løser et problem, der måske allerede er løst. Det kan jo være, I får en bedre idé til løsningen end der allerede findes, og det kan være, at den løsning I finder, kan bruges i andre sammenhænge også," forklarede de ingeniørstuderende HTX-eleverne. 

Eleverne begyndte så småt at sidde og lave skitser til deres tanker, ikke mindst efter værdsat sparring:

Det er en fed måde at få en opgave på og samtidig at komme ud og opleve en uddannelse, hvor man arbejder med den slags. Det er også ret fedt at kunne spørge de studerende til råds i forhold til vores normale lærer, da de jo kan svare på en helt anden måde”, fortæller HTX-elev Casper Christensen.
Casper Christensen
3g HTX, ZBC i Slagelse
Mathilde Jensen

Mathilde Jensen med de første skitser til en robot til farvesortering af perler

Mathilde Jensen fra HTX-klassen supplerer:

”Vi skal deltage i forbindelse med vores teknikfag på HTX, og det er spændende, fordi vi netop får tid til at fordybe os fx i et projekt som dette. Det er fedt at kunne komme ud og møde studerende med forskellige baggrunde og prøve, hvordan sådan en uddannelse er,” forklarer Mathilde.



De diplomingeniørstuderende, som eleverne mødte, repræsenterede netop en bred vifte af studerende, lige fra tømreruddannede, smed og automekaniker til en studerende, der var gået direkte videre fra en STX-uddannelse efter et enkelt sabbatår.

23. februar afholdes finalen hos virksomheden PJM i Fårevejle, hvor finalisterne skal på rundvisning i virksomheden og præsentere deres prototyper forud for præmieoverrækkelsen.

Mesterskabet.

Om Mesterskab i Automation

Mesterskab i Automation skal introducere HTX-eleverne til diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknologi i Kalundborg, samt vise mulige karrieremuligheder hos ingeniørfirmaer.  

Mesterskabet skal give mulighed for at afprøve ingeniørens arbejdsmetode i et projektforløb, der støtter de tekniske fag på HTX. Igennem forløbet får grupperne et indblik i, hvordan ingeniørstuderende arbejder og har mulighed for at sparre med ingeniørstuderende omkring deres eget projekt.  

Jesper Stensbo Knudsen (jesk)

Uddannelsesleder
Diplomingeniøruddannelsen i maskinteknologi
Kalundborg