Gå til hovedindhold

Køn, seksuel identitet, grænser og samtykke

Forløbet giver gymnasieelever indblik i tematikker som køn, seksuel identitet, grænser og samtykke. 

Målgruppe
Forløbet henvender sig til 1.g’erne på STX, HTX, HHX og kan tilpasses HF. Gennem kreative workshops, oplæg og dialoger vil eleverne blive udfordret til at reflektere over deres egne forforståelser af køn og seksualitet samt reflektere over grænser og betydningen af samtykke i relation til moderne samfundsnormer. 

Didaktik
Vi lægger vægt på interaktiv læring, hvor eleverne inddrages aktivt i processen og arbejder med praksisnære eksempler. 

Med dette forløb vil vi gerne inspirere til, at seksualundervisning ikke blot handler om teoretisk viden, men også om at udvikle elevernes evne til at tænke kritisk, kommunikere åbent og handle respektfuldt i relationer med andre.

Eksempel på forløb

Indledning: Indflyvning til uddannelsen 

Eksempel på workshops

Workshop 1
Vi starter med et kort oplæg om, hvordan køn og seksuel orientering skabes indefra og udefra (kollektiv identitet, og hvad der sker, når man ikke passer ind og bryder med de heteronormative stereotyper).

Kønscollage: 
Eleverne finder ting (billeder i medbragte blade), der henvender sig til henholdsvis piger og drenge. De skal skrive stereotype drenge- og pigeord ned i grupper og lave en collage, som de tager med tilbage til gymnasiet.

IdentitetsLEGO
Eleverne bygger deres egen identitet i LEGO for at illustrere valg af farver og udtryksformer, afhængigt af normative kønsforståelser og seksuel orientering.
Vi afslutter med en kort dialog om, hvordan vi danner henholdsvis drenge og piger til at "gøre køn" og være kønnede i deres måde at anskue verden på, baseret på praksiseksempler. Vi diskuterer udfaldet af collagerne og LEGO-projekterne.

 

Workshop 2
Privilegielegen
Der arbejdes med følgende tematikker:

  • Grænseoverskridende adfærd
  • Forventninger til køn og forståelser om, hvornår man kan "tillade sig" at sige til og fra
  • Undervisning i samtykke og lovgivning – herunder deling af billeder

Privilegieleg
Vi "leger" privilegieleg med afsæt i forståelsen af forskellen mellem mennesker.

Samtykkeerklæring
Dagen afsluttes med, at eleverne udarbejder en samtykkeerklæring (på skrift). De definerer selv, hvad denne skal indeholde, og hvad de mener er vigtigt.

Kontakt

Søren Lindevall Kristiansen (slkr)

Projektleder
Kommunikation og Ledelsessekretariat
Roskilde