
Den sundhedsfaglige diplomuddannelse er en erhvervsrettet videregående uddannelse, der styrker din evne til at arbejde analytisk og kritisk.
Når du har gennemført en sundhedsfaglig diplomuddannelse, får du ret til at anvende betegnelsen Diplom i Sundhedsfag med den engelske titel Diploma of Health.
Formålet med sundhedsfaglig diplomuddannelse er at kvalificere dig til selvstændigt at varetage specialiserede funktioner og udviklingsorienterede opgaver af høj kompleksitet inden for den sundhedsfaglige praksis samt videreudvikle din egen praksis gennem anvendelse af forskningsbaseret teori og metode.
- Du får kompetencer til at varetage komplekse sundhedsfaglige funktioner i såvel offentlige som private virksomheder
- Du bliver i stand til at være med til at fremme det tværfaglige samarbejde i sundhedssektoren
- Du får de nødvendige forudsætninger for eventuel videreuddannelse.
Målgruppe
Den sundhedsfaglige diplomuddannelse er for dig, der arbejder inden for sundhed og forebyggelse.
Moduler og retninger
Du kan vælge mellem flere uddannelsesretninger og forløb inden for det sundhedsfaglige område.
Hvert modul er en faglig afgrænset enhed, og du kan således vælge at studere et enkelt modul som led i din efteruddannelse.
Fleksible forløb
Drømmer du om at sammensætte din efteruddannelse så den matcher tværfagligheden i din arbejdsvirkelighed?
Et fleksibelt forløb giver dig mulighed for at sammensætte din efteruddannelse med et modulvalg, der ikke følger efteruddannelsernes almindelige opbygning.
Praktisk information
-
- En adgangsgivende uddannelse svarende til en kort eller mellemlang videregående uddannelse.
- 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Opfylder du ikke de formelle adgangskrav, kan du søge om at blive realkompetencevurderet
Der kan søges realkompetencevurdering i forhold til kravet om en adgangsgivende uddannelse. F.eks. hvis du er faglært og har lang erhvervserfaring.
Har du en adgangsgivende uddannelse, men er nyuddannet?
Er du f.eks. uddannet pædagog, sygeplejerske eller socialrådgiver og har under 2 års relevant erhvervserfaring efter gennemført uddannelse, men erfaring i fagområdet før eller under uddannelsen, kan du søge realkompetencevurdering. -
For at blive optaget på en akademiuddannelse eller på et modul skal du have en af følgende uddannelser:
- Relevant erhvervsuddannelse
- Relevant grunduddannelse for voksne (GVU)
- Gymnasial uddannelse
- Relevant uddannelse på mindst samme niveau som nr. 1-3
Du skal desuden have mindst to års relevant erhvervserfaring efter gennemført adgangsgivende uddannelse.
Relevant erhvervserfaring, som er opnået sideløbende med en relevant erhvervsuddannelse, medregnes ved optagelse på akademiuddannelsen.
Hvis du ikke opfylder det formelle adgangskrav, kan du søge om en realkompetencevurdering og måske optages på det grundlag.
Læs mere om realkompetencevurdering her.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder adgangs
-
Du tilmelder dig på siden for det modul du ønsker optagelse på.
Hvert modul er en faglig afgrænset enhed, og du kan således vælge at studere et enkelt modul som led i din efteruddannelse.
Dokumentation
Når du ansøger om at bliver optaget på et modul, vil du blive bedt om at uploade dokumentation for at du opfylder hhv. kravet om en relevant adgangsgivende uddannelse og kravet om relevant erhvervserfaring.
- Dokumentation for en relevant adgangsgivende uddannelse er kopi af dit uddannelsesbevis. Hvis du ikke har beviset liggende digitalt, skal du scanne og gemme dokumentet som en pdf-fil, som herefter uploades sammen med ansøgningen.
- Dokumentation for relevant erhvervserfaring kan være kopi af ansættelsesbreve, uddrag af lønseddel hvorpå erfaringsdato fremgår, ATP-udskrifter, udtræk fra HR/løn systemer eller tilsvarende. Bemærk at et personligt CV ikke er tilstrækkelig dokumentation for din erhvervserfaring. Hvis du ikke kan fremskaffe dokumentation for din erhvervserfaring kan du via en tro- og loveerklæring tilkendegive, at du har relevant erhvervserfaring. Du kan downloade tro- og loveerklæringen her
-
- Du er ved optagelsen på et modul automatisk tilmeldt prøve/eksamen
- Prøve-/eksamensform og krav er nærmere beskrevet i modulbeskrivelsen for det pågældende modul. Herunder, at den skriftlige opgave eller dit oplæg til mundtlig prøve/eksamen afleveres senest på det tidspunkt, som er fastsat for det enkelte modul.
- Opgaven skal afleveres elektronisk i WISEflow som én samlet opgave i pdf-format efter de retningslinjer, der er angivet for det enkelte modul.
- Du vil modtage yderligere information i forbindelse med studiestart.
- Læs mere i Absalons prøveregler for EVU
-
Der findes en række muligheder for at få økonomisk støtte til efteruddannelse. Overordnet afhænger dine støttemuligheder af, hvilken overenskomst du er ansat under og/eller hvilket uddannelsesniveau du søger på baggrund af.
Da det ikke er Absalon som uddeler støtten, henviser vi til den aktuelle fond eller administrator for mere information. Det kan også være en god íde at kontakte din fagforening for at høre nærmere om dine muligheder.
Læs mere herunder:
Kompetencefondsmidler
De fleste ansatte, som er omfattet af en overenskomst, har mulighed for at søge en kompetencefond om tilskud til betaling af deltagerprisen på et efteruddannelsesforløb, og også ofte til undervisningsmaterialer og transport. En lang række af Absalons akademi- og diplommoduler er forhåndsgodkendt i kompetencefondene, hvilket gør det nemt at søge. Hvilken kompetencefond som er relevant, afhænger af hvilken overenskomst du er ansat under.
På det offentlig område er der følgende kompetencefonde:
På det private område er der en lang række kompetencefonde, hvoraf nogen af de største er Industriens Kompetencefond og Kompetencefonde.dk. Kontakt din fagforening for at afklare, hvilken kompetencefond, som er interessant for dig.
Omstillingsfonden
Fra 1. august 2018 kan du med midler fra omstillingsfonden gå i gang med, eller fortsætte på din akademi- og diplomuddannelse. Fonden dækker dit deltagergebyr op til 10.000 kroner om året til og med år 2023
Du skal være:
- Faglært eller ufaglært. Dvs. personer der har en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller tilsvarende som højeste fuldførte uddannelse
- I beskæftigelse og ansat ved kursusstart, dvs. skal være ansat som medarbejder på hel- eller deltid i Danmark.
- Tilmeldt et modul på en akademi- eller diplomuddannelse udbudt efter reglerne fastsat i Bekendtgørelse om akademiuddannelser, Bekendtgørelse om diplomuddannelser
-
Hvornår er det relevant at ansøge om dispensation?
En akademi- eller diplomuddannelse skal som udgangspunkt afsluttes inden 6 år efter den er påbegyndt. Dette er hensigtsmæssigt i forhold til at skabe sammenhæng i den studerendes undervisningsforløb og i forhold til, at den viden og studieordning, der arbejdes ud fra, løbende forandres og revideres.
Der kan ansøges om dispensation for 6 års reglen hvis du pga. særlige omstændigheder ikke har kunnet færdiggøre din uddannelse indenfor 6 år. Dette er at forstå som forhold, du ikke selv har haft indflydelse på. Eksempelvis sygdom eller ulykke hos dig selv eller nærmeste pårørende.
Bemærk
For at opnå dispensation gælder følgende for begge uddannelser:
- At der kun dispenseres, såfremt dele af den pågældende uddannelse er taget hos Professionshøjskolen Absalon.
- At afgangsprojektet tages hos Professionshøjskolen Absalon.
Den udfyldte Ansøgning samt begrundelse for ansøgning og vedhæftede filer, sendes vedhæftet på mail via sikker post til sikkerpost-Uddservice@pha.dk. I emnefeltet skal du skrive: ”EVU – Dispensationsansøgning”.
-
Overvejer du at gå i gang med en akademi- eller diplomuddannelse hos Professionshøjskolen Absalon, kan det være relevant at få foretaget en realkompetencevurdering (RKV).
Fordelene ved en realkompetencevurdering er, at du fx. kan blive optaget på en uddannelse, selvom du ikke opfylder de formelle adgangskrav, og at du kan få afklaret eventuelle muligheder for at få afkortet dit uddannelsesforløb.
-
- Bekendtgørelse om diplomuddannelser
- Bekendtgørelse af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) mv. (ÅU-loven)
- Bekendtgørelse af lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne
- Bekendtgørelse om uddannelse af voksenundervisere
- Bekendtgørelse om statens voksenuddannelsesstøtte
- Bekendtgørelse om certificering af uddannelseselementer i offentlig ledelse på diplomniveau og etablering af et certificeringsråd (certificeringsbekendtgørelsen)
- Bekendtgørelse om realkompetencevurdering i forhold til akademi- og diplomuddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område
- Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelse for voksne
- Bekendtgørelse om eksamener og prøver ved professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser (Eksamensbekendtgørelsen)
- Bekendtgørelse om karakterskala ved uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (Karakterskalabekendtgørelsen)
-
ECTS-point er en måleenhed, der udelukkende angiver arbejdsbyrden og ikke uddannelsesforløbets sværhedsgrad.
Hvert modul i en uddannelse tildeles et antal point, som udtrykker den arbejdsindsats, vi vurderer, at du som studerende skal yde for at gennemføre det enkelte modul.
- 60 ECTS-point svarer til arbejdsindsatsen for et helt studieår.
- 10 ECTS-point svarer til 275 timers arbejde.
- 5 ECTS-point svarer til 137,5 timers arbejde.
Fleksibel diplomuddannelse
Ønsker du at sammensætte en diplomuddannelse, som går på tværs af flere fagligheder? Med en fleksible diplom kan du sammensætte din diplomuddannelse med moduler fra forskellige diplomuddannelser,
Det er et krav, at der er en faglig rød tråd i sammensætningen af din fleksible diplom, og derfor skal halvdelen af uddannelsen, svarende til 30 ECTS, bestå af diplommoduler fra samme fagområde..
Din personlige uddannelsesplan
For at sikre at sammensætningen af din fleksible diplom uddannelse opfylder de formelle krav, udarbejdes en personlig uddannelsesplan i samarbejde med Absalon.
Du kan kontakte Absalons vejleder her: evu-vejledning@pha.dk
Tlf.: 7248 2712
Læs mere her
Kontakt en konsulent
Kontakt Efter- og videreuddannelsesadministrationen
Tag en sundhedsfaglig diplomuddannelse sideløbende med dit arbejde
Sundhedssektoren er en travl arbejdsplads, hvor mulighederne for at uddanne sig kan være en udfordring.
Vi planlægger vores udbud ud fra de vilkår, der eksisterer i sundhedsvæsenet, så du har mulighed for at uddanne dig, samtidig med at du går på arbejde.