Samfundsfag
Hvad holder demokratiet sammen? Hvordan tillærer vi os sociale normer? Hvordan styrer man egentlig sin privatøkonomi?
I samfundsfag tager vi et kritisk blik på samfundet, som vi alle er en del af, og lærer dig, hvordan du kan undervise fremtidens skoleelever i at gøre det samme.
I samfundsfag dykker vi sammen ned i afgørende politiske, sociale og økonomiske tematikker og udviklingstendenser. Vi arbejder både med nationale og internationale forhold, og du lærer også at se ind i den historiske kontekst for udviklingen.
Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i folkeskolen fra 8.- 9. klasse. Fagets formål er at udvikle elevernes kompetence til kritisk tænkning, samfundsmæssig refleksion og aktiv deltagelse i et demokratisk samfund, så eleverne også formår at forme deres egne holdninger til samfundet.
Du skal som lærer i samfundsfag opbygge en stærk grundviden og færdigheder inden for emner som:
- Demokratiteori og -opfattelser
- Ideologier, politisk idéhistorie og vælgeradfærd
- Teorier om krig, fred og internationalt samarbejde
- Identitetsdannelse, socialisering og gruppeadfærd
- Kriminalitet og straf
- Privatøkonomi, udbud og efterspørgsel
- Velfærdssamfundet og økonomisk politik
Ekskursioner og besøg (Fane indhold)
I samfundsfag engagerer vi os med samfundet omkring os. Vi besøger fx. Folketinget, det lokale byråd eller en organisation og/eller får besøg lignende aktører på campus. Vi har fx. haft besøg af byrådspolitikere, CEPOS og Luksusfælden.
Praktiske øvelser (Fane indhold)
En del af undervisningen i samfundsfag handler om at kunne gøre det samfundsfaglige stof tilgængeligt og forståeligt for eleverne. Derfor diskuterer og vurderer vi undervisningsmateriale eller udvikler det selv gennem praktiske øvelser. Her er samfundsfagsstuderende fra Vordingborg i gang med at omforme en faglig analysemodel af internationale forhold til et mere letanvendeligt visuelt redskab passende til folkeskoleniveau.
Minipraktik med feedback (Fane indhold)
En minipraktik, kan fx være som et samarbejde med en lokal lærer, hvor studerende fik mulighed at afprøve øvelser og materiale i en klasse. Erfaringen tager man med hjem til sine medstuderende, og samfundsfagslæreren kom efterfølgende på besøg for at give feedback og gode råd til rollen som samfundsfagslærer.
Adgangskrav
Du skal opfylde de generelle adgangskrav til læreruddannelsen samt have bestået Afsætning B, Historie B, International økonomi B, Samfundsfag B, Samtidshistorie B eller Virksomhedsøkonomi B.