Professionsbachelorprojekt
Du afslutter din uddannelse med at skrive et professionsbachelorprojekt om en problemstilling du selv har valgt og som du finder interessant at undersøge nærmere.
Din problemstilling skal tage udgangspunkt i en problemstilling fra skolens praksis som du ønsker at gå i dybden med.
Du får vejledning og undervisning i forbindelse med professionsbachelorprojektet og du har som noget nyt mulighed for at skrive professionsbachelorprojektet enten alene eller i gruppe på max to.
I Absalon kan vi også tilbyde dig at skrive et Internationalt professionsbachelorprojekt – dette er for dig, der ønsker at undersøge din problemstilling med perspektiver indhentet fra udlandet. Vi hjælper med alt det praktiske i forhold til hvor du ønsker at rejse til, hvis du vælger at skrive et internationalt professionsbachelorprojekt, og du har via nettet kontakt til din danske vejleder mens du er afsted.
Kompetencemålene for professionsbachelorprojektet er: ”Den studerende kan identificere, undersøge, udvikle og perspektivere lærerfaglige problemstillinger”, hvilket indebærer videns- og færdighedsmål, som sætter dig i stand til at foretage selvstændige empiriske undersøgelser og forholde dig til anden forskning inden for det undersøgte område.
Du skal således både have viden om undersøgelsesmetoder og selv lave en undersøgelse. På den baggrund er professionsbachelorprojektet som et fag opdelt i to moduler; BA1 og BA2
-
I dette modul præsenteres, diskuteres og afprøves en række etiske problemstillinger ved forskning, undersøgelsesmetoder i undervisningen og i de studerendes selvstændige pilotprojekter. De studerende lærer at formulere et undersøgelsesdesign, at søge, finde, analysere og tage stilling til relevant forskningslitteratur, samt at forholde sig struktureret, analytisk bevidst og sagligt til egne og andres undersøgelsesprocesser og -produkter. Modulet vil præsentere og diskutere professionsbachelorprojekts generelle komponenter; den teoretiske referenceramme, det metodiske undersøgelsesdesign herunder den empiriske genstand samt den kvalitative analysemodel. Gennem to mindre pilotprojekter eksperimenterer den studerende med sammenhængene mellem sit selvvalgte emne og undersøgelsesdesign samt anden forskningslitteratur:
Pilot 1: Den studerende foretager enten et interview, observation el. lign. og skriver derpå et arbejdspapir på max 10 sider, som fremlægges og diskuteres på holdet. Den studerende får et kendskab til og forståelse dels for metodernes anvendelsesmuligheder, -begrænsninger og etiske udfordringer samt konkret erfaringer og data til fortsat at formulere sit emne og næste undersøgelsesdesign i pilot 2.
Pilot 2: Den studerende foretager en kombination af metoder og skriver derpå et arbejdspapir på max 10 sider, som fremlægges og diskuteres på holdet. Den studerende får en forståelse for de enkelte undersøgelsesmetoders anvendelsesmuligheder, -begrænsninger og etiske udfordringer men kan nu også kombinere disse i et bredere undersøgelsesdesign, og den studerende kan herefter kvalificere sit undersøgelsesdesign til hovedprojektet.
-
I dette modul er der ingen undervisning men vejledning, selvstændigt arbejde, gruppearbejde og evt. frivillige seminarer. Den studerende skal selvstændigt eller i en gruppe vælge en problemstilling, som kan være i tilknytning til et undervisningsfag, Lærerens Grundfaglighed eller et forsknings- og udviklingsprojekt. Det betyder, at den studerende kan vælge at fokusere lærerfaglige problemstillinger sådan som de kommer til udtryk i et undervisningsfag og som man er blevet bekendt med gennem sin praktik, og som giver anledning til f.eks. at forfølge problemstillingen på tværs af den pågældende årgang, på langs af faget på skolen, på tværs af flere skoler eller i sammenhæng med beslægtede fag. Den studerende kan også vælge at tage udgangspunkt i Lærerens Grundfaglighed og forfølge en problemstilling, som f.eks. knytter sig alment til spørgsmålet om, hvad en lærer, en elev, en skole eller undervisning overhovedet er, eller mere konkret til hvordan bestemte pædagogiske problemstillinger i en klasse, lærergruppe, skole, forældregruppe, ledelsesgrupper og/eller andre håndteres. Endelig kan den studerende lade sig inspirere af et forsknings- og udviklingsprojekt, som en vejleder, undervisere eller Forsknings- og innovationsafdelingen gennemfører, og som den studerende kan blive tilknyttet ved at skrive et professionsbachelorprojekt, der er med til at løse en bestemt opgave for projektet. Dette kunne f.eks. være at gennemføre en række interviews og deraf få adgang til projektets øvrige empiriske materiale, som de studerende herpå kan inddrage i sit eget professionsbachelorprojekt.
For alle tre typer af tilknytning kan (ikke krav) den studerende arbejde med at skabe et produkt, der forstås bredt som et koncept, undervisningsmateriale, planlægningsmodel, undervisningsstruktur, et redskab, en pjece, et foredrag, en artikel etc. Produktet kan danne udgangspunkt for projektets analyser via afprøvninger, observationer og interviews, samt danne udgangspunkt for den mundtlige eksamination (produktet bedømmes ikke) og endelig være en konkret udmøntning af den studerendes arbejde med professionsbachelorprojektet til videre brug. Professionsbachelorprojekt er en større skriftlig opgave på 25-35 normalsider og højst 10 normalsiders bilag. Dertil må der vedlægges lyd- og videooptagelser mv., som findes nødvendige i forhold til at skabe indsigt i analysens empiriske og teoretiske kontekst.
Professionsbachelorprojektet har i alt et omfang på 20 ECTS point og afsluttes på 4. studieår ved en mundtlig ekstern prøve, hvor der gives en samlet individuel karakter for det skriftlige projekt og den mundtlige præstation.