10 gode råd om ledelse – til kongen fra Absalon
Danmark har fået en konge. Og selvom Kong Frederik 10. har haft god tid til at forberede sig, får han brug for støtte, lød fra kongen selv. Diplomuddannelsen i ledelse på Professionshøjskolen Absalon har derfor udformet 10 gode råd – om ledelse til Kong Frederik fra Absalon.
Artiklen er første gang udgivet på Sjællandske Nyheder af Trine Nebel den 24. januar 2024.
Af Trine Nebel, adjunkt og ledelsesretoriker, Professionshøjskolen Absalon
Kære Hans Majestæt Kong Frederik 10.
Stort tillykke med kroningen søndag den 14. januar, en dag, der må have været længe imødeset af De og Hendes Majestæt Dronning Mary. Selvom De som kronprins og Frømand kender alt til at tage ansvar, stille Dem frem og udstikke en kurs, så må den bratte overgang til konge alligevel føles som lidt af en mundfuld. Heldigvis kan man forestille sig, at De har kloge mennesker bag Dem, som guider Dem og rådgiver Dem. Også Professionshøjskolen Absalon stiller sig til Deres rådighed med støtte og råd.
Foto: Dennis Stenild, Kongehuset
Biskop Absalon havde været stolt
Det giver nok sig selv, men vores Professionshøjskole, der ligger fordelt ud over Region Sjælland, er opkaldt efter Biskop Absalon, en forgangsperson i danmarkshistorien, men i særdeleshed den sjællandske historie. Sjælland, der som helhed ofte reduceres til et område udenfor København, men som har så meget mere at byde på.
Det var tilbage i 2017, at vi valgte at skifte navn og opkalde os efter biskoppen, og det gjorde vi, fordi Biskop Absalon i sin tid blev opfattet som visionær, handlekraftig og jordnær. Værdier, vi ser som essentielle for vores skole.
10 gode råd om ledelse
Som lovet kommer her Professionshøjskolen Absalons 10 gode råd om ledelse til Dem, alle med udgangspunkt i enten vores obligatoriske grundmoduler eller vores valgfag. Skulle De ved endt læsning være interesseret, kan vi forsikre Dem om, at der er to ledige studiepladser – én til Dem og én til Hendes Majestæt Dronning Mary – hos Professionshøjskolen Absalon. Uddannelsesudgiften er på husets regning.
De 10 gode råd om ledelse
-
1. Med udgangspunkt i det obligatoriske grundmodul Det personlige lederskab (ob 1) vil vi her give Dem det første råd: Et spejl kan ikke kun bruges til at beundre kronjuvelerne. At spejle sig kan også ske i overført betydning. For eksempel kan De spejle Dem i befolkningen. Befolkningen vil vise Dem Deres styrker og Deres svagheder. Folket vil vise Dem, hvad der står i Deres magt, og hvad der ikke gør. Personlig udvikling og selvrefleksion er givet i et autentisk og effektivt lederskab – og uvurderlige værdier, hvis man vil lede med blik for at se sig selv udefra og se de andre indefra.
-
2. Løftet fra grundmodulet Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling (ob 2) kommer med næste gode råd: Som regent er Deres evne til at motivere og inspirere mere værdifuld end renæssancekunst i slottets galleri. Se muligheder i andre mennesker, og skab de bedste betingelser for et fællesskab, der kan realisere Deres mål for Danmark. Husk, at de bedste resultater opnås, når De leder med empati og skaber stærke professionelle relationer.
-
3. Fra tredje og sidste grundmodul, Organisation, udvikling og samskabelse (ob 3), skal det lyde: Betragt Kongeriget som et skakbræt, hvor hver brik har sin unikke rolle og styrke. Deres opgave som majestæt er at orkestrere disse brikker, så de bevæger sig i harmoni mod et fælles mål. Husk, at et veludført træk kan forvandle selv en bonde til en dronning.
-
4. På Absalon bryster vi os af en håndfuld valgfag – blandt andet valgfaget i Ledelse og kompetenceudvikling (vf 2). Herfra skal hentes følgende råd: I et lille rige som det danske er kompetenceudvikling samfundets gødning. De kan med fordel bruge Deres indflydelse på at nære rigets talenter – unge, seniorer som Dem selv og de særligt innovative.
-
5. Et andet af Absalons valgfag, Teamledelse (Vf 4), sætter fokus på – nå ja – ledelse af teams. Som Frømand, husbond og familiefar er De naturligvis allerede velbevandret i emnet, men herfra kommer alligevel et godt råd: Selv en konge kan ikke regere alene; han er som dirigent for et orkester. Hver musiker – hvert medlem af hoffet – har sin egen vigtige rolle, men det er harmonien, der skaber musikken.
-
6. Husk, Deres Majestæt, at lede et kongerige er som at spille et parti skak. Nej, vi er ikke helt færdige med skakmetaforen! Vær altid to træk foran – planlæg ikke kun for i dag, men også for de kommende generationer. Fra valgfaget Strategisk ledelse (Vf 7) skal hentes følgende råd: Et velovervejet, strategisk træk kan sikre kongerigets stabilitet langt ind i fremtiden. De må gerne tage på Deres kappe at påvirke den meningsskabelse, som ligger til grund for befolkningens handlinger. Det veg Deres mor heller aldrig tilbage for.
-
7. Hvert ord fra en konges mund vejer tungt. Fra valgfaget Kommunikation og organisation (Vf 9) hentes følgende, syvende råd: Ærlig kommunikation er kernen i ethvert kongehus, ligesom hjertet er i kroppen. Folk vil samle sig under organisationen Kongehusets faner, så længe De kommunikerer klart og åbent med retning.
-
8. Fra valgfaget Forandringsledelse (Vf 10) hentes følgende råd: Selv i et populært kongehus er forandring nødvendig for at forblive relevant. En konges sande styrke ligger i evnen til at tilpasse sig, forstå og styre små ændringer, uden at miste sin essens. At forandre retningen for et kongerige kræver tålmod og langmod.
-
9. På kroningsdagen var det ikke kun Dem og Deres dronning, der fik nye titler. En ny kronprins blev det også til. Kronprins Christian kan med fordel – og med inspiration fra valgfaget Ledelse og coaching (Vf 11) – coaches, ikke kun som arving til tronen, men også som menneske. Coaching er som at pleje kongehusets have – det kræver indsigt, evnen til at lytte og en særlig evne til at se hver enkelt blomst.
-
10. Og endelig – et råd hentet fra Absalons valgfag Bæredygtig ledelse (vf 21): I Deres rolle som konge overvej da at indføre bæredygtighed som en hjørnesten i Kongehusets ledelse. Tænk på Kongehuset som en ældgammel skov – den skal plejes og beskyttes for at forblive frodig og stærk generation efter generation. At lede med bæredygtighed er ikke blot at passe på træerne, det er at sikre, at hele skoven trives, bevares og sætter nye skud til de næste generationer.
En konge i maven
Ovenstående 10 råd er ment til Danmarks nye konge, Hans Majestæt Kong Frederik den 10. Men måske går du også med en konge – eller ”bare” en leder i maven?
På Professionshøjskolen Absalon ved vi, at morgendagens ledelse er svær og foranderlig, særligt på bagkant af de senere års omvæltninger på arbejdsmarkedet, der blandt andet tæller hjemmearbejde og kunstig intelligens og manglen på hænder.
At lede en arbejdsplads kan sommetider være en lige så kompleks opgave som at regere et land – derfor er videreuddannelse og livslang læring vigtig, hvis du som kongen vil være leder ‘af i morgen’. Det vigtigste, du kan gøre, er at tage inspiration fra Danmarks nye konge – og søge al den hjælp og støtte, du kan få. På Absalon.
Drømmer du om at blive leder eller er du det allerede og har brug for at blive klædt bedre på til rollen?
Vores diplomuddannelser i ledelse er skabt til at opfylde netop dine ambitioner. Uanset hvor du er på din rejse, har vi de rette moduler til at styrke dine ledelsesfærdigheder. Lad os hjælpe dig med at nå dit fulde potentiale som leder.
Du kan vælge at tage Diplomuddannelsen i Ledelse eller et af vores skræddersyede moduler.