Undervisningsmiljøvurdering
Undervisningsmiljøvurderingen dækker de fysiske, psykiske og æstetiske aspekter af læringsmiljøet.
Målingen er foretaget blandt Absalons studerende i efteråret 2023 som et selvstændigt spørgeskemamodul i Danmarks Studieundersøgelse.
Efterfølgende er resultaterne drøftet på campusniveau i efteråret 2024 med deltagelse af studerende, uddannelsesledelsen samt repræsentanter fra Facility Service og Uddannelsesservice. Resultaterne fra målingen og centrale opmærksomhedspunker fra de opfølgende møder på campusser danner baggrund for en handlingsplan med indsatser, Absalon iværksætter for at imødegå udfordringerne.
Handlingsplanen indeholder indsatser, Absalon iværksætter for at imødegå udfordringer lokaliseret gennem Undervisningsmiljøvurderingen og efterfølgende drøftelser på campusniveau.
Opfølgning og handlingsplan på undervisningsmiljøvurderingen
Nedenfor følger et overblik over centrale elementer fra data, væsentlige opmærksomhedspunkter fra drøftelser på campusser i efteråret 2024 samt indsatser Absalon vil iværksætte for at imødegå udfordringerne lokaliseret gennem undervisningsmiljøvurderingen og de efterfølgende drøftelser.
-
Hvad siger data?
- Der er en konkret udfordring med indeklimaet, hvor problemerne er særligt fremtrædende på Campus Næstved, Slagelse og Roskilde.
Hvad er det væsentligste, der kom ud af drøftelsen?
- Der opleves udfordringer med temperaturer (for varmt og for koldt) og dårligt indeklima/indelukket på campus Holbæk, Kalundborg og Roskilde.
- Lokaler ønskes tilpasset antallet af studerende, da lokalerne er for små på campus Roskilde og Slagelse (5. sem. sygeplejerske).
- Der er ønske om flere stikkontakter/forlængerledninger i undervisningslokalerne på campus Kalundborg og Nykøbing.
- Der er desuden yderligere ønsker i hhv. Nykøbing, Vordingborg og Roskilde.
Indsatser/handlingsplan:
- Servicelederne på de berørte campusser følger temperaturen løbende.
- Udfordringerne med indeklimaet kan også skyldes, at der skemalægges for store hold i lokalerne grundet sammenlægning af hold. Desuden kan udfordringerne ift. temperatur også hænge sammen med, at der gjaldt et statsligt påbud om maks. 18 grader i dele af året, hvor undersøgelsen blev udført.
- Servicelederne på de berørte campusser undersøger muligheden for flere stikkontakter/forlængerledninger.
- Servicelederne på de berørte campusser følger op på punkterne og undersøger mulighederne for at imødekomme de studerendes ønsker.
-
Hvad siger data?
- Andelen af studerende, som har oplevet forskelsbehandling, er blevet truet med vold, har oplevet truende adfærd eller er blevet slået, skubbet, sparket osv., er steget siden 2020.
- Andelen af studerende, som angiver, at de har været udsat for seksuelle krænkelser, er steget siden 2020 jf. Dette gør sig gældende ved alle tre kategorier af seksuelle krænkelser.
Hvad er det væsentligste, der kom ud af drøftelsen?
- Alvorlige hændelser såsom trusler og vold ved uenighed i studiegrupperne på et campus.
- Udelukkelse fra fællesskabet.
- Ønske om øget information om, hvad man gør i tilfælde af krænkelser.
Indsatser/handlingsplan:
- Tværgående indsatser med Uddannelsesservice som tovholder:
- Her og nu iværksættes en kommunikationsindsats over for studerende på Absalon med fokus på Absalons adfærdskodeks.
- Derudover vil der blive tilbudt kompetenceudvikling for undervisere ang. værktøjer til forebyggelse og håndtering af krænkende adfærd gennem Studenterrådgivningen.
- I samarbejde med Studenterrådet vil der blive igangsat initiativer til at fremme fællesskabet blandt de studerende.
-
Hvad siger data?
- En mindre andel af de studerende har oplevet at have behov for støtte og vejledning på grund af mistrivsel, men har ikke været klar over, hvor de kunne finde denne støtte. Gennemsnitligt gælder dette for 8 % af de studerende på Absalon, men i enkelte udbud overstiger andelen 10 %.
- Store udfordringer: 35 % af de adspurgte studerende har en funktionsnedsættelse. Størstedelen af tilfældene omfatter psykiske funktionsnedsættelser, efterfulgt af dysleksi eller dyskalkuli (ordblindhed, talblindhed, læse-/skrivevanskeligheder).
Hvad er det væsentligste, der kom ud af drøftelsen?
- Ønske om øget information om støttemuligheder, herunder øget information om, hvilke støttemuligheder der er, samt hvordan man får den fornødne hjælp.
- Ønske om at tydeliggøre tilbuddene til studerende, der ikke modtager SPS.
Indsatser/handlingsplan:
- Tværgående indsatser med Uddannelsesservice som tovholder:
- Absalon har i 2024 haft SPS som strategisk indsatsområde. Projektet omfatter bl.a. opsøgende vejledningsindsats og informationsindsatser målrettet både ansøgere og studerende.
- Information på studienet er opdateret, og Absalons infoskærme er brugt aktivt til at sætte fokus på mulighederne for støtte.
- Ved studiestart 2025 vil infoskærmene igen anvendes til formidling af mulighederne for støtte.
- Der har særligt været fokus på nye studerende, men der vil i regi af studievejledningen arbejdes videre med at målrette kommunikation til “eksisterende” studerende også, ligesom mulighederne for støttetilbud, der ikke omhandler SPS, vil blive tydeliggjort.
- Det store antal studerende, der selv mener, at de har en funktionsnedsættelse, vil også kunne nås gennem information på infoskærmene, hvor de kan gøres opmærksomme på deres muligheder for støtte.
- Absalon har i 2024 haft SPS som strategisk indsatsområde. Projektet omfatter bl.a. opsøgende vejledningsindsats og informationsindsatser målrettet både ansøgere og studerende.
-
Hvad siger data?
- Positiv udvikling på Absalon: Færre studerende oplever pres siden 2020. Trivselsniveauet ligger stabilt og er stort set uændret siden 2020. Den generelle trivsel er ret høj.
- Vurdering af egen indsats er stabil siden 2020: tilhørsforholdet til uddannelsen forbliver ret stærkt.
- Overordnet set opretholder de studerende en følelse af glæde og godt humør, på trods af at der har været en let tilbagegang i vurderingen af deres humør siden 2020.
Hvad er det væsentligste, der kom ud af drøftelsen?
- Følgende temaer går igen i forbindelse med pressede situationer mv.:
- Studiegrupper: Der efterspørges bl.a., at man følger en professionel samarbejdspraksis ang. hvordan man arbejder i studiegrupper, og med tydeligere fokus på, hvad man skal gøre, hvis samarbejdet i studiegrupperne ikke fungerer.
- Praktikperioder: Der meldes især om pres i forhold til forberedelse, opgaveaflevering og oplevelser under praktikforløbene.
- Eksamen: Der opleves især et øget pres op til og i eksamensperioderne, og der efterspørges mere udførlig information om eksamenerne og forventninger til forberedelse forud for eksamener.
- Der meldes desuden om udfordringer af lokal karakter på specifikke uddannelser og campusser, herunder bl.a. klikedannelse og udfordringer på e-læringsforløb.
Indsatser/handlingsplan:
- I forlængelse af det strategiske arbejde, der pågår angående studiegrupper, skal det afklares om og i givet fald, hvordan arbejdet eventuelt vil kunne understøttes yderligere.
- Derudover vil udfordringerne blive adresseret i eksisterende lokale fora på hhv. center- og uddannelsesniveau.