
I Absalon står vi klar til fortsat at løfte og styrke kvaliteten i dagtilbuddene sammen med jer.
Vi står klar til at følge op på realiseringen af den pædagogiske læreplan.
Med afsæt i den politiske aftale ”Stærke Dagtilbud – alle børn skal med i fælleskabet” er der over hele landet gennemført læringsforløb for faglige fyrtårne, dagplejere, faglig ledere, områdeledere, konsulenter og forvaltninger.
Mange kommuner har afsluttet de obligatoriske læringsforløb og arbejder nu på at holde liv i den viden, som deltagerne tager med sig efter endt forløb. Mange deltagere og institutioner har måttet erkende, at et er at afslutte et forløb, noget andet er at få det lærte realiseret i hverdagen. Hvorvidt transfer mellem viden/teori og praksis lykkes afhænger ikke udelukkende af selve forløbet, men også af hvordan der bliver fulgt op efterfølgende. Fx: Får nye medarbejdere mulighed for at få viden om den pædagogiske læreplan? Vil det være en fordel at flere i medarbejdergruppen får den samme viden, således at de faglige debatter står på et fælles vidensgrundlag? Hvordan understøttes de faglige fyrtårne i forhold til vejledning af deres kolleger?
For at understøtte den efterfølgende ofte nødvendige opfølgning tilbyder Absalon fortsat de obligatoriske læringsforløb i den pædagogiske læreplan til fyrtårne, medhjælpere og dagplejere i form af åbne læringsforløb.
Desuden vil Absalon gerne være med til at understøtte det efterfølgende arbejde i form af andre aktiviteter omkring realiseringen af den pædagogiske læreplan, som kan inspirere til yderligere tiltag med et særligt fokus på, hvordan man gør den pædagogiske læreplan til en del af hverdagen.
Læringsforløb
Opfølgende læringsforløb til understøttelse af realiseringen af den pædagogiske læreplan
Måske har I ansat nye medarbejdere, som har brug for at blive en del af et fagligt fællesskab, når der drøftes tiltag i forbindelse med realiseringen af den pædagogiske læreplan. Måske har I medarbejdere, der gerne vil have mere viden om den pædagogiske læreplan, og som ikke har været så heldige at komme med i de obligatoriske puljeforløb. Absalon udbyder nu fire forløb til dette formål.
Skræddersyede forløb
-
Den pædagogiske læreplan og udvikling af læringsmiljøer i dagtilbud (10 ECTS)
40 timer (8 gange) - Målgruppe: Pædagoger
Skal du være fagligt fyrtårn i arbejdet med Den styrkede pædagogiske læreplan og være med til at fremme faglig refleksion og udvikling i dagtilbuddet med fokus på læringsmiljøer?
Diplommodulet udvikler det faglige fyrtårns kompetencer til at indgå som faglig ressourceperson og forandringsagent, der kan hjælpe lederen med at facilitere fornyelses- og forandringsprocesser af det pædagogiske arbejde på baggrund af Den styrkede pædagogiske læreplan.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Kollegial vejledning (10 ECTS)
Målgruppe: Pædagoger40 timer (8 gange)
I Den styrkede pædagogiske læreplan arbejder de faglige fyrtårne i hverdagen med sparring og vejledning af deres kolleger. Man kan lære meget mere af hinanden som kolleger, hvis man ved noget om, hvordan man kan styrke de processer, hvor kollegaer mødes.
Dette modul vil kvalificere dig til at kunne deltage i arbejdet med at skabe struktur og processer, der understøtter arbejdet med personalets læringsprocesser.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Evaluering i organisationer (10 ECTS)
Målgruppe: Pædagoger40 timer (8 gange)
Vil du blive stærkere til at arbejde med evalueringspraksis, der tager afsæt i en datainformeret tilgang, og som vil styrke dine kompetencer til meningsfuld dokumentation?
I dag er der krav til fagprofessionelles kompetencer til at dokumentere faglighed og om at kunne arbejde og dokumentere faglig udvikling, der er funderet i en datainformeret praksis.
Evaluering, dokumentation og faglig udvikling bliver centralt for at kunne imødekomme disse krav –
og for at kunne udvikle høj faglig kvalitet i arbejdet.Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Leg, kreativitet og læring (10 ECTS)
Målgruppe: Pædagoger40 timer (8 gange)
Diplommodulet handler om legen og det legende, hvordan legen folder sig ud, hvilken betydning legen har for børnenes dannelse, hvordan børn og voksne kan mødes i kreative og legende fællesskaber og samtidig lære af hinanden og med hinanden.
Modulet vil bidrage til at udvikle pædagogens faglige kompetencer gennem indsigt i, og viden om, børns leg og kreativitet samt indsigt i legens betydning for børns dannelse og udvikling.
Modulet vil kvalificere pædagogens evne til at forholde sig analytisk og refleksivt til legens særlige karakter og betydning, og pædagogen vil kunne begrunde og anvende didaktisk tænkning i understøttelse af børns leg og kreative processer i samarbejde med kolleger.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Faglig ledelse, organisering og udvikling af læringsmiljøer i dagtilbud (5 ECTS)
Målgruppe: Ledere28 timer (4 gange)
Den styrkede læreplan medfører nogle grundlæggende forandringer i arbejdet med børns læringsmiljøer, og hvordan de gavner børnenes trivsel, dannelse og læring. På modulet lærer du at håndtere ledelsesfaglige og organisatoriske udfordringer i forbindelse med den styrkede læreplan. Du lærer at lede og facilitere medarbejdere med henblik på at udvikle den pædagogiske praksis til gavn for børns trivsel, dannelse og læring.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Faglig ledelse, evalueringskultur og kvalitetsudvikling i dagtilbud (5 ECTS)
Målgruppe: Ledere28 timer (4 gange)
Den styrkede læreplan medfører større krav til en systematisk refleksion og vurdering af den pædagogiske praksis, og hvordan læringsmiljøerne har effekt for børns trivsel, dannelse og læring. På modulet lærer du, hvordan forskningsinformeret viden, data og dokumentation kan understøtte såvel egen som medarbejdernes professionelle dømmekraft.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
Ledelse med data( 5 ECTS)
Målgruppe: Ledere28 timer (4 gange)
Diplommodulet sætter fokus på arbejdet med anvendelse af data i din ledelse og din praksis.
Du får udviklet din viden, færdigheder og kompetencer til at indsamle, analysere og anvende data, til at kunne kvalificere praksis og øge kvaliteten.
Du får øvet dig på at producere egne data, som tager udgangspunkt i egen praksis.
Modulet understøtter en udvikling af en evalueringskultur gennem brug af mangfoldige data, og styrkelsen af professionelle læringsfælleskaber.
Det er et modul, der er oplagt til de ledere, der er i gang med en diplomuddannelse, eller de pædagogiske fyrtårne, der gerne vil blive bedre til at arbejde med data, således at data bliver en del af den pædagogiske praksis.
Udbydes som rekvireret forløb og åbent modul. For tilmelding til de åbne forløb se her:
-
Læringsforløb for dagplejere
Er du nyansat dagplejer, eller nåede du ikke at komme med i det obligatoriske læringsforløb for dagplejere, så har du nu muligheden for at deltage i et 3-dages læringsforløb, hvor vi arbejder med indholdet i Den styrkede pædagogiske læreplan og praksisomsættelse af dette.
Mellem undervisningsdagene vil der ligge prøvehandlinger. Her vil du i din praksis skulle observere eller afprøve noget, som du finder fagligt interessant.
Læringsforløbet udbydes både som rekvireret forløb og åbent forløb. I alt 18 timer (fordelt på 3 gange)
Læringsforløb for pædagogmedhjælpere
Er du pædagogmedhjælper og interesseret i at vide mere om Den styrkede pædagogiske læreplan, så har du nu muligheden for at tilmelde dig et 3-dages læringsforløb, hvor vi arbejder med indholdet i Den styrkede pædagogiske læreplan og praksisomsættelse af dette.
Mellem undervisningsdagene vil der ligge prøvehandlinger. Her vil du i din praksis skulle observere eller afprøve noget, som du finder fagligt interessant.
Læringsforløbet udbydes både som rekvireret forløb og åbent forløb. I alt 18 timer (fordelt på 3 gange)
Oplæg for 25 medarbejdere
For alle medarbejderNår ønsket er at skabe et fælles fundament – eller ønsket er at sætte et bestemt fokus.
For at understøtte realiseringen af intentionerne i Den styrkede pædagogisk læreplan kan det være en fordel, at hele personalegruppen er samstemte omkring institutionens pædagogiske tilgang og fokus.
Et oplæg på to timer kunne bestå i:
- Vidensoplæg
- Facilitering i form af omsætning af viden lokalt
Oplæg for 100 medarbejdere
For alle medarbejdereFor at understøtte realiseringen af intentionerne i Den styrkede pædagogiske læreplan kan det være en fordel, at alle medarbejdere i et område kan arbejde i samme retning. Det kan fx være et overordnet tema som: At arbejde i professionelle læringsfællesskaber, hvordan gør vi?
Et oplæg på tre timer kunne bestå i, at to konsulenter arbejder med følgende program:
- Vidensoplæg
- Workshops – to konsulenter
- Opsamling i gruppen
Personaledag
For alle medarbejdereFor at komme i dybden med realiseringen af nogle af de nye tanker, der ligger i Den styrkede pædagogiske læreplan, kan det være en god ide at have tid til sammen at arbejde sig ind på nye handlinger.
Absalon kan her tilbyde en konsulent i seks timer. Programmet aftales med ledelsen.
Temadag
For pædagogiske ledere og faglige fyrtårneTemadagen på syv timer har fokus på det lokale samarbejde mellem de faglige fyrtårne og den pædagogiske leder. Temadagen kan skræddersys.
Mulige temaer kan være:
- Faglig ledelse af læringsmiljøer
- Samarbejdet mellem leder og fyrtårne
- Facilitering
- Evalueringskultur
- Feedback
Læringsforløb fordelt over 3 værksteder
For alle medarbejdereVærkstedsformen á fem timer pr. værksted kan supplere et traditionelt læringsforløb med en ander-ledes indgangsvinkel, eller kan rekvireres som en måde at få forankret allerede eksisterende viden i praksis.
Værkstedsundervisningsformen er et særlig egnet format:
- Når deltagerne skal bruge deres skabende evner i stedet for udelukkende at være forbrugere af noget, der er skabt
- Når fantasien og kreativiteten tænkes ind som erkendelsesform i at forstå, erobre og ændre praksis
- Når læringsprocessen skal være dynamisk, afprøvende og udforskende
- Når der skal skabes engagement og ejerskab
-
Observation og sparring
For medarbejdere og lederePædagogisk sparring kan gives både til deltageren og ledelsen som en skyggesparring og/eller som sparring i forhold til praksisobservationer.
Det betyder for det første, at institutionens faglige niveau udvikles, og for det andet er det med til at sikre kvalitet i den enkeltes arbejde, hvilket giver en faglig tilfredshed. Sparringen er sat ind i en fast ramme i et samarbejde med ledelsen. Formålet er at skabe et rum for en kultur, hvor kollegial sparring bruges som et naturligt arbejdsredskab i hverdagen.
- Skyggesparring af deltageren/lederen i to timer efterfulgt af 1 ½ timers samtale
- Observation i to timer med efterfølgende sparring i 1 ½ timer
Sparring i netværksgrupper
For medarbejdere og ledereDet kan være en udfordring at holde viden levende, så det reelt får en betydning for praksis. For at afhjælpe denne udfordring kan det være en god ide, at deltagerne indgår i netværksgrupper, hvor de sammen sætter fokus på forskellige temaer og fokusområder, som de arbejder med i institutionen/ dagplejen.
Ledere er selvfølgelig også velkomne i netværksgrupperne.
Netværksgruppemøderne består i to timers sparring sammen med en konsulent, der sikrer at møderne bliver berigende og lærende.
-
Forældreoplæg
For forældre og medarbejdereEn forældreaften á to timer, hvor institutionen har valgt at afholde et pædagogisk oplæg samt at gå i dialog med forældrene i forhold til deres barns trivsel, udvikling, læring og dannelse.
Oplæg til forældrebestyrelser
For forældrebestyrelses-medlemmerEn informativ aften á to timer, hvor forældrene bliver klædt på til at arbejde i bestyrelsen. Arrangementet kan foregå, hvor alle bestyrelser er samlet i én kommune eller i ét område.
Krydsdag med tværprofessionelle samarbejdspartnere
For samarbejdspartnere, ledere og medarbejdereTre timers oplæg og debat med det formål at udvide de deltagende professioners forståelse af både egne og de andre deltagendes professioners viden og kompetencer, samt at arbejde frem mod fælles ny viden og definere platforme i forhold til arbejdet.